13.02.2015 21:54

Jahanbakhsh bezorgt NEC weer drie punten

Alireza Jahanbakhsh (l.) viert samen met NEC-ploeggenoot Sjoerd Ars (m.) een feestje nadat hij zijn ploet tegen FC Emmen op 0-1 heeft gezet. FC Emmen-doelman Wesley de Ruiter (r.) heeft het nakijken. (13-02-2015)

Met een snelle goal en twee assist was Alireza Jahanbakhsh er vrijdagavond persoonlijk verantwoordelijk voor dat NEC in de Jupiler League met 2-3 zegevierde op bezoek bij FC Emmen.

Op bezoek bij FC Emmen liet de voorhoede van NEC al snel zien waarom de ploeg de meeste doelpunten in de Jupiler League achter zijn naam heeft staan. Na vijf minuten speelde Alireza Jahanbakhsh zich aan de rechterkant knap vrij. Met alle tijd en ruimte liep hij de zestien binnen, om met een laag schot in de korte hoek keeper Wesley de Ruiter kansloos te laten.

Deze snelle goal was direct een van de weinige hoogtepunten uit de eerste helft. FC Emmen mocht de bal hebben van de bezoekers, die vooral de snelle voorsprong besloten te koesteren. De thuisploeg kwam maar nauwelijks door de hechte defensie van NEC heen en kwam daardoor amper tot kansen. De enige echte kans in het eerste bedrijf viel te noteren voor het doel van De Ruiter. Topscorer Sjoerd Ars leek de bal makkelijk binnen te kunnen tikken uit een vrije trap, maar geheel vrijstaand op ruim vijf meter van het doel, mikte de spits naast het doel van Emmen.

In de tweede helft was het niveau niet veel beter. Een klein half uur lang was het behelpen voor de bezoekers in Emmen. De thuisploeg kwam niet verder dan een kopbal van Ronald Bergkamp in de handen van Joshua Smits, terwijl NEC veel te slordig omging met haar mogelijkheden en daardoor amper gevaarlijk kon worden.

In de 73e minuut gooide Jahanbakhsh de turbo er weer een keer op en beslist met een puntgave voorzet de wedstrijd. Met zijn bal vanaf links bereikte hij de geheel vrijstaande Anthony Limbombe, die bij de tweede paal de bal in het lege doel kon schieten. Twee minuten later was het weer raak. Uit een corner van FC Emmen gooide de koploper er een razendsnelle counter uit, die wederom uitkwam bij Jahankakhsh. Met een voorzet die identiek was aan die bij de 0-2 bereikte hij deze keer Christian Santos, die bij de tweede paal in kon koppen.

Op het moment dat de wedstrijd beslist was, leek FC Emmen eindelijk de schroom iets van zich af te gooien. Soufiane Laghmouchi beloonde zijn eerste basisplaats van dit seizoen daarna op prachtige wijze. Een aanval aan de rechterkant van het goal leek een kansloze voorzet op te leveren, maar met een hakje achter zijn standbeen langs, kreeg Laghmouchi de bal er op fraaie wijze toch in.

Vlak voor het ingaan van de blessuretijd maakte FC Emmen het zelfs nog spannend. Een schot van Cas Peters werd door keeper Joshua Smits nog wel gekeerd, maar de rebound viel voor de voet van Tim Siekman. Met een uiterste inspanning tikte hij de bal in het lege doel. Maar dichterbij den dce aansluitingstreffer kwam de thuisploeg vervolgens niet meer.

Door deze zakelijke zege is NEC weer een stapje dichterbij het kampioenschap gekomen. De Nijmegenaren kunnen rustig afwachten wat Roda JC maandagavond gaat doen. De nederlaag van FC Emnen is vooralsnog zonder gevolgen, maar Sparta kan ze zondag wel passeren.

Door: Dennis Korpel