16.02.2015 21:57

Roda JC komt op de valreep naast Jong Ajax

Robert Murić (l.) krijgt van Ard van Peppen de ruimte om een schot op doel te lossen tijdens Jong Ajax - Roda JC Kerkrade.

Lang leek Roda JC pijnlijk onderuit te gaan op bezoek bij Jong Ajax, maar Hicham Faik maakte maandag vlak voor tijd de gelijkmaker: 3-3. Jong Ajax stond na zestien minuten spelen al op een 3-0 voorsprong.

Roda JC kende een meer dan pijnlijke openingsfase in Amsterdam. Binnen twintig minuten stond de ploeg met 3-0 achter. Richairo Živković was wederom de grote man bij Jong Ajax. De spits scoorde de 1-0 en de 3-0. Bij zijn eerste treffer zag Bram Verbist er niet goed uit na een schot in de lange hoek, terwijl de 3-0 ontstond uit een loepzuivere counter. Even daarvoor raakte Jaïro Riedewald een vrije trap van Robert Murić aan, waardoor Verbist verrast werd. Roda JC leek de wedstrijd volledig weg te geven, maar Jong Ajax benutte de geboden ruimte niet goed. Guy Ramos bezorgde daarna de meegereisde fans nog wat te juichen in Amsterdam. De verdediger had een meer dan schitterende pass op Hicham Faik in huis, die de bal meenam in de zestien en kalm de aansluitingstreffer maakte.

In de tweede helft was de opdracht voor Roda JC duidelijk: er moest snel gescoord worden. De uitploeg probeerde het wel, maar het kon de druk op Jong Ajax niet omzetten in doelpunten. De Amsterdammers hadden het wel moeilijk met de aanvallende kracht van Roda JC en zwichtten uiteindelijk. Damian van Bruggen liet na een uur spelen zijn been staan en na een kapbeweging viel Mitchel Paulissen daar overheen. Roda JC kreeg een strafschop en Anco Jansen benutte deze onberispelijk: 3-2.

Voor Jong Ajax was dit het startsein om het begrip countervoetbal af te stoffen. Er werd geleund op de verdediging en gegokt op de snelheid van onder andere Elton Acolatse. Roda JC bleef drukken en vooruit voetballen en dat wierp in de blessuretijd de vruchten af. Anco Jansen werd door Frank Demouge vrijgespeeld op links en met een lage voorzet bereikte hij Faik, die van dichtbij de 3-3 kon maken. Via Živković werd het een paar seconde voor tijd nog bijna 4-3, maar doelman Bram Verbist kon zijn volley in twee instanties keren.

Door het gelijkspel klimt Roda JC net over FC Eindhoven heen en staat het nu één puntje voor op de nummer drie. De achterstand op koploper NEC lijkt met veertien punten echter onoverbrugbaar. Jong Ajax zakt door het late puntverlies binnen een paar seconde van plek zeven naar plek negen, maar zal tevreden zijn met de geleverde strijd in Amsterdam.

Door: Jos Boesveld