23.02.2015 21:50

Jong FC Twente pas laat langs De Graafschap

Ryo Miyaichi scoort op schitterende wijze de 1-0 tegen De Graafschap voor Jong FC Twente. (23-02-2015)

Jong FC Twente heeft maandag een overwinning geboekt tegen De Graafschap. In de laatste tien minuten trok de ploeg de wedstrijd naar zich toe. Na negentig minuten stond er een 3-1 stand op het scorebord.

Binnen vijf minuten konden de bezoekers op voorsprong komen. Jordan García-Calvete dacht te scoren, nadat hij een voorzet probeerde binnen te tikken. Filip Bednarek kon redding brengen. In tweede instantie had Karim Tarfi nog een schotkans, maar zijn poging ging over het doel.

Daarna ging FC Twente slordig om met het uitspelen van mogelijkheden. Voorzetten van Kasper Kusk en Ryo Miyaichi bereikten niemand in het zestienmetergebied. De Graafschap probeerde vol druk te zetten op de verdediging van FC Twente, maar dit leverde geen grote mogelijkheden op.

Het was een gezapige eerste helft, waarin beide ploegen elkaar nauwelijks ontliepen. Jong FC Twente had naast Kusk en Miyaichi ook nog de beschikking over Dico Koppers. Hij zat gisteren op de bank bij het eerste van FC Twente, dat thuis verloor van Vitesse (1-2).

Na rust kreeg FC Twente binnen een minuut de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Tim Hölscher schoot tegen de benen van doelman Hidde Jurjus. Een kleine tien minuten later was het wel raak. Ryo Miyaichi eiste een hoofdrol voor zich op. De Japanner dribbelde naar binnen vanaf de linkerflank en omspeelde een aantal spelers van De Graafschap. Vervolgens haalde hij hard uit vanaf randje zestienmeter. Via de onderkant van de lat belandde de bal in het doel. Fantastische goal van de linksbuiten.

Daarna gingen de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker. Dit deden ze met name met schoten vanuit de tweede lijn. Vaak ging de schoten over of naast. Vermeij haalde een kwartier voor tijd hard uit en de bal kwam tegen de arm van Dico Koppers. Scheidsrechter Davy Otto wees naar de stip. Jerry van Ewijk klaarde het klusje vanaf elf meter. Daardoor was de stand weer gelijk in Emmen, waar gespeeld werd door het slechte veld in De Grolsch Veste.

Vijf minuten voor tijd kwam de thuisploeg wederom op voorsprong. De ploeg speelde een messcherpe counter uit. Jari Oosterwijk stuurde Kasper Kusk diep op de rechterflank. Hij kapte in het zestienmetergebied naar zijn linkerbeen en haalde vervolgens hard uit in de korte hoek. Twee minuten later maakte Oosterwijk zelf een eind aan alle onzekerheid. Hij werd diep gestuurd en omspeelde de uitgekomen Jurjus. Daarna was het een koud kunstje voor de spits om het af te maken. Daardoor was de eindstand 3-1.

Jong FC Twente klimt een plaatsje op de ranglijst en komt op de dertiende positie. Voor De Graafschap is de nederlaag een domper. De Superboeren hadden goede zaken kunnen doen in de strijd om de derde periode, maar moet nu een pas op de plaats maken.

Door: Jari Wesselink