27.02.2015 21:49

NEC kan zich klaarmaken voor kampioensfeest

Navarone Foor heeft zojuist NEC op een 1-0 voorsprong gezet tegen Roda JC Kerkrade. (27-02-2015)

NEC heeft laten zien dat het verreweg de beste ploeg is van de Jupiler League. Roda JC werd vrijdagavond met 3-0 te kijk gezet. De grote man was Navarone Foor. Hij scoorde twee keer.

NEC was in de eerste helft de bovenliggende partij. De ploeg van Ruud Brood was uiterst goed voorbereid. Hoewel Roda JC in de eerste tien minuten een kleine kopkans kreeg via Regino Cicilia gaf NEC voor de rest geen kans weg. Het was duidelijk dat de thuisploeg zijn huiswerk had gedaan. Bij Roda kwamen de verkeerde mensen aan de bal. Daardoor werd een fatsoenlijke aanval een lastig verhaal. Arjan Swinkels en Guy Ramos mochten de bal achterin rondspelen. Echter hadden beide spelers een groot vraagteken boven het hoofd. Ze wisten duidelijk niet waar de beste oplossing lag. De mannen van René Trost oogden, mede daardoor, minder goed voorbereid.

Dat had wellicht te maken met het feit dat NEC-spits Sjoerd Ars op het laatste moment toch niet fit genoeg was om te starten. Christian Santos ging daardoor in de spits voetballen en dat gaf Navarone Foor de kans om vanaf de nummer 10-positie zijn kunsten te laten zien. Die keuze van Brood pakte goed uit. Roda JC wist niet wat het aan moest met Foor. Tot drie keer toe kreeg hij de kans om de 1-0 te maken. Na een voorzet van Alireza Jahanbakhsh nam Foor de bal aan, maar hij was te langzaam en zag zijn inzet gekeerd worden. Even later schoot hij vanaf 25 meter recht in de handen van doelman Verbist.

De derde keer verscheen hij weer in de zestien. Ramos en Swinkels waren de aanvallende middenvelder even kwijt. Foor twijfelde niet en schoof de bal met links langs keeper Verbist. NEC wilde per se met een 1-0 de rust in en dat was ook terug te zien in het spel. Het zette bijna geen druk meer naar voren en beperkte zich tot tegenhouden. Dat werd extra simpel gemaakt, omdat Roda de voorste linie steeds niet wist te vinden.

In de tweede helft was dat niet anders. Mitchel Paulissen, Edwin Gyasi en Regino Cecilia werden maar niet gevonden door de medespelers. NEC nam flink wat gas terug en daardoor werd de tweede helft nooit zo boeiend als de eerste helft. Een kleine anti-climax. Trainer René Trost probeerde nog wel iets te forceren door Frank Demouge binnen de lijnen te brengen. Dat zorgde niet voor het gewenste effect.

Sterker nog, vijf minuten voor het einde zette NEC nog heel even de motor aan. Die motor luisterde naar de naam Anthony Limbombe. Vanaf links startte hij zijn actie om vervolgens de bal voor te zetten op Gregor Breinburg. De controlerende middenvelder schoot met binnenkant voet in de verre hoek, maar Christian Santos liet zien een echte spits te zijn door het laatste tikje te geven. Snel na de 2-0 was het weer Limbombe die het gaspedaal indrukte. Dijkhuizen was weer gezien, Limbombe gaf weer voor. Santos ontving de bal op vijf meter van de goal, maar struikelde en klungelde. Toch wist hij de bal nog af te leggen op Navarone Foor. Hij scoorde zijn tweede van het duel: 3-0.

Door de overwinning staat NEC maar liefst met zeventien punten voor op Roda JC. Wint NEC al zijn wedstrijden en achtervolgers FC Eindhoven en Roda JC doen dat ook dan kan het op 12 april al kampioen worden. Roda JC zal met FC Eindhoven moeten stoeien voor de tweede plek.

Door: Vishal Kallan