20.03.2015 22:02

NEC wint, maar moet titelfeest uitstellen

NEC viert een feestje als Rens van Eijden (r.) de bal tegen de touwen heeft gejaagd. (V.l.n.r. Sjoerd Ars, Giovanni Gravenbeek, Navarone Foor, Alireza Jahanbakhsh, Rens van Eijden). (20-03-2015)

In Maastricht had NEC de kans om vrijdagavond kampioen van de Jupiler League te worden. De ploeg moest dan meer punten zien te behalen dan concurrent FC Eindhoven. MVV werd door NEC ruim verslagen, het eindigde in 1-4, maar ook FC Eindhoven won waardoor de ploeg nog geen kampioensfeest kan vieren.

NEC begon erg matig in stadion de Geusselt en kreeg daarvoor al snel de rekening gepresenteerd. Er waren twaalf minuten gevoetbald toen MVV namelijk op voorsprong kwam. Een lange bal van achteruit van Bryan Smeets werd niet goed verdedigd door Giovanni Gravenbeek waardoor Jordy Croux uit kon halen. Van dichtbij liet Croux NEC-doelman Joshua Smits kansloos met een schot in de korte hoek. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong want acht minuten later stond het alweer gelijk. Een hoekschop van Anthony  Limbombe werd bij de eerste paal verlengd door Kevin Conboy waarna Rens van Eijden alle tijd en vrijheid had om uit te halen. Zijn lage inzet was hard en kon niet meer worden gekeerd door Jo Coppens, de goalie van MVV.

In het vervolg van de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en kreeg zowel MVV als NEC kansjes. De grootste kansen waren niettemin voor de bezoekers. Zo haalde Coppens fraai een vrije trap van Limbombe uit de kruising en voorkwam diezelfde Coppens dat Navarone Foor een minuut voor rust tot scoren kwam. Op een snoeiharde kopbal van Christian Santos was de keeper van MVV kansloos, maar gelukkig voor hem eindigde de inzet van Santos op de kruising.

In de tweede helft viel er genoeg te genieten want de kansen waren talrijk. NEC kwam het beste uit de kleedkamers en kreeg tien minuten na rust een grote kans om op voorsprong te komen. Dalian Maatsen haalde de inzet van Alireza Jahanbakhsh echter van de lijn. Een minuut later viel het Nijmeegse doelpunt alsnog. Nadat Sjoerd Ars de bal op de paal had gekopt, was Van Eijden er als de kippen bij om het leder in de goal te schieten. In de minuten die volgden kreeg MVV kansen op de gelijkmaker. Nu moest Jeffrey Leiwakabessy een schot van Sven Braken voor de lijn wegschieten.

De laatste twintig minuten eiste Sjoerd Ars de hoofdrol op. Eerst miste hij nog een prima kans, maar niet veel later was het alsnog raak. Een snelle uittrap van Smits verraste MVV en bereikte Jahanbakhsh. Die bediende Ars waarna de spits de bal koelbloedig achter de verbouwereerde Coppens schoof. De thuisploeg kreeg daarna goede kansen op de 2-3, maar wist het net niet te vinden. Ars lukte dit in de slotminuut wel. Hij schoot een makkelijk gegeven strafschop tegen de touwen. In blessuretijd raakte Braken in kansrijke positie nog de lat waar het makkelijker leek om te scoren. Een ruime zege dus voor NEC dat echter nog wel minimaal twee weken moet wachten op een kampioensfeest.

Door: Roel Egberts