03.04.2015 21:57

Santos schiet NEC naar de Jupiler League-titel

Christian Santos (l.) loopt juichend weg nadat hij NEC op een voorsprong heeft gezet tegen Sparta. Hij passeert Roy Kortsmit (r.) en omdat NEC zelfs aan een gelijkspel genoeg heeft voor de titel in de Jupiler League, is dit de kampioenstreffer voor NEC. (03-04-2015)

Christian Santos heeft NEC vanavond tegen Sparta Rotterdam naar de titel geschoten. In eigen huis werd Sparta met 1-0 verslagen in de kampioenswedstrijd in de Jupiler League. De winst ging wel met veel nervositeit en spanning gepaard, want echt goed speelde NEC niet.

Het zat er natuurlijk al weken, zo niet maanden aan te komen, maar na vanavond is het officieel: NEC Nijmegen is de kersverse kampioen van de Jupiler League. Vooraf had NEC genoeg aan één puntje om het kampioenschap binnen te hengelen. Dat ene puntje moest veiliggesteld worden tegen de plaaggeest van vorig seizoen; Sparta Rotterdam. De Spartanen zorgden er vorig jaar persoonlijk voor dat NEC degradeerde, op deze avond was dat heel anders.

De stemming in de Goffert zat er goed in en NEC begon goed aan de wedstrijd. Navarone Foor kon na acht minuten de openingstreffer maken, maar liet dat na. Nog geen minuut later moest Sparta-aanvaller Paul Gladon de eerste beste kans voor Sparta verzilveren, maar zoals al vaker dit seizoen mistte de aanvaller. Ook NEC kreeg binnen het eerste kwartier nog een enorme kans. Aangever Alireza Jahanbakhsh zette de mee opgekomen Navarone Foor vrij in de zestien. De middenvelder van NEC schoot vervolgens de bal hard over de goal van Sparta-goalie Roy Kortsmit. Na die kansen viel het enigszins stil in Nijmegen. Voor aanvang van de wedstrijd kleurde de tribune in Nijmegen rood en groen, maar hoe anders was die feeststemming toen Makkalie blies voor het rustsignaal. Een matige eerste helft van NEC.

In de 49ste minuut was de stemming ineens weer helemaal terug. Na een goede aanval zette middenvelder Christian Santos de thuisploeg op 1-0. Jahanbakhsh snelde langs zijn directe tegenstander en gaf de bal vanaf rechts voor op de mee gelopen Santos. De middenvelder was helemaal vrij en kon simpel met zijn linker de bal onder de doelman doorschuiven. In het vervolg van de wedstrijd kreeg NEC nog legio aan kansen, maar wist deze niet om te zetten tot een doelpunt. Misschien was het de spanning, misschien was het gewoon een offday voor de ploeg van Brood. Vijf minuten voor tijd was Spartaan Huseyin Dogan nog dichtbij de gelijkmaker, maar de middenvelder zag zijn vrije trap op de lat uiteen spatten. Mocht die treffer er wel in zijn gegaan, dan mocht het nog niet baten. Met die stand was NEC alsnog kampioen geworden.

NEC, dat sinds speelronde zes al onafgebroken aan de leiding stond in de Jupiler League, mag zich dus na dit duel kampioen van de Eerste Divisie noemen. Een mooi persoonlijk succes ook voor Ruud Brood. De trainer van NEC promoveert voor de derde keer in zes jaar.

Door: Thomas Mulder