17.04.2015 21:51

FC Eindhoven zet koers richting periodetitel

Branco van der Boomen (l.) van FC Eindhoven duelleert met RKC Waalwijk-speler Hafid Salhi. (17-04-2015)

Door een simpele overwinning vrijdagavond in Waalwijk heeft FC Eindhoven het heft in eigen handen om de vierde periode van de Jupiler League binnen te slepen. Het team van coach Jean-Paul de Jong wist door een doelpunt van Joey Sleegers eenvoudig te winnen op bezoek bij RKC: 0-1.

Op voorhand kon de Brabantse derby tussen RKC Waalwijk en FC Eindhoven als interessant betiteld worden. De thuisploeg bleef namelijk de laatste vier wedstrijden ongeslagen en zou door een overwinning de laatste plaats zeer waarschijnlijk verlaten. De Eindhovenaren verrassen nog steeds lief en leed met een geweldige tweede plaats op de ranglijst en strijden tevens mee om het periodekampioenschap.

Het begin van de tweestrijd was echter zeer rustig. De eerste kans was er na ruim tien minuten spelen voor Arsenio Valpoort. De linksbuiten van RKC frommelde zich langs drie Eindhoven spelers om vervolgens net naast het doel van Tom Muyters te schieten. Even later stelde Diego Karg voor het eerst goalie Ralph Vos van RKC op de proef. Het schot van de vervanger in de spits miste echter kracht waardoor de jonge doelman Vos gemakkelijk kon keren.

In de 22e minuut profiteerden de bezoekers van het overwicht. Chiro N’Toko stuurde Roald van Hout diep op rechts waarna de voorzet op maat was voor Joey Sleegers. De topscoorder van Eindhoven zorgde met zijn elfde goal van het seizoen voor het openingsdoelpunt: 0-1. Sleegers kreeg zelf kansen op een verdubbeling van de score. Allereerst via de schouder en even later via een subtiel stiftje over doelman Vos.

In de tussentijd kopte aanvoerder Sandro Calabro maar net naast het doel van Eindhoven. Vlak voor rust had het team van coach Jean-Paul de Jong echter nog perfecte mogelijkheden om de score uit te breiden en al voor de theepauze de overwinning veilig te stellen. De kansen waren echter niet weggelegd voor Diego Karg en Jens van Son. Hierdoor werd een ruststand van 0-1 in het voordeel van de bezoekers uit Eindhoven bereikt.

Direct in de tweede helft liet Feyenoord-huurling Joey Sleegers zich weer gelden. Op een lange bal van achteruit verkeek doelman Ralph Vos zich waarna Sleegers zijn tweede van de avond leek te maken. De inzet van de linksbuiten van Eindhoven werd echter ternauwernood op de doellijn verwerkt. Na ruim een uur spelen trof invaller Jason Bourdouxhe zelfs de lat met een fraai afstandsschot.

In de tweede helft deed FC Eindhoven het een stuk rustiger aan. De kansen waren schaars en de ploeg uit de Lichtstad leunde op de stabiele verdediging. Van RKC hadden ze namelijk weinig te vrezen. De gastheren waren niet bij machte om het de nummer twee van de Jupiler League lastig te maken. Eindhoven hield gemakkelijk stand en leek wel tevreden te zijn met de kleine voorsprong. Tien minuten voor tijd kreeg Bourdouxhe wederom een mogelijkheid. Deze keer werd de inzet van de kleine Belg van de lijn gehaald door Ingo van Weert.

De voorsprong bleef minimaal, maar bleek voldoende voor een overwinning. Door de 0-1 stabiliseert FC Eindhoven de tweede plaats en zet het koers naar het binnenhalen van de vierde periode. Volgende week mag het team van Jean-Paul de Jong het afmaken in eigen huis tegen FC Oss. RKC verliest weer eens na vier ongeslagen wedstrijden op rij en ziet de concurrentie uitlopen. De geelblauwen blijven door het verlies in eigen huis rode lantaarndrager en beleven een triest seizoen.

Door: Koen Larmit