24.04.2015 21:54

FC Eindhoven kroont zich tot periodekampioen

De spelers van FC Eindhoven zijn blij met de 1-0 tegen FC Oss. Jordi Balk schoot op curieuze wijze de bal langs zijn eigen doelman. (24-04-2015)
De spelers van FC Eindhoven zijn blij met de 1-0 tegen FC Oss. Jordi Balk schoot op curieuze wijze de bal langs zijn eigen doelman. (24-04-2015)

Door een 2-1 overwinning op FC Oss kan de Lichtstad opnieuw feest gaan vieren. FC Eindhoven eist namelijk de vierde periodetitel op en kan zich vol gaan richten op de play-offs om promotie naar de eredivisie.

De spanning was voelbaar en het niveau werd er niet beter op. Het begin van de Brabantse derby tussen Eindhoven en Oss was voetballend slecht maar door de hoge intensiteit aan spanning toch enigszins vermakelijk. Zo had Fatih Kamacı een uitgelezen mogelijkheid om de bezoekers op voorsprong te schieten. De voorzet van Danny van den Meiracker was goed, maar bij de tweede paal zag Kamacı zijn poging van dichtbij gekeerd worden door Tom Muyters (FC Eindhoven).

Na achttien minuten was het wel raak, maar dan aan de andere kant. FC Eindhoven kwam op voorsprong door een van de mooiste eigen doelpunten ooit. Toch zal doelpuntenmaker Jordi Balk niet trots zijn op zijn actie. De Osse verdediger zorgde met een hoge terugspeelbal in de kruising voor de 1-0 in de wedstrijd. FC Eindhoven leefde wat op en zag Roald van Hout bijna de score verdubbelen. Het schot van de rechtsbuiten belande vanaf punt zestien echter op de lat.

Het spel sprankelde echter niet waardoor Oss hoop mocht koesteren. Via opnieuw een voorzet van Van Meiracker kwam de defensie van Eindhoven in de problemen. Sebastiaan de Wilde verdedigde belabberd uit waardoor Justin Mathieu gemakkelijk de gelijkmaker tegen de touwen kon schieten: 1-1. Dit was ook een juiste afspiegeling van de verhoudingen op het veld. De neutrale toeschouwer kon echter nog niet genieten in het eerste bedrijf.

In het begin van de tweede helft begon de thuisploeg wat feller. Via Jens van Son en Van Hout kreeg het direct was kleine kansjes. Ook FC Oss beet van zich af via kansjes van Ryan Sanusi en Mathieu. Desondanks kabbelde het voetbal in het Jan Louwers Stadion in een laag tempo door. Er was maar weinig ophef, geen spektakel en de op voorhand beloofde attractiviteit viel ook nog eens tegen.

Ongeveer een kwartier voor tijd zorgde aanvoerder Dennis Janssen met een domme actie voor een penalty. Met zijn handen hoog in de lucht voorkwam de middenvelder een kans voor Eindhoven. Maxime Gunst benutte het buitenkansje en bracht de Eindhovenaren weer op voorsprong: 2-1. Voor het team van Jean-Paul de Jong restte maar een doel en dat was stabilisatie van de voorsprong. De bezoekers uit Oss hadden ook maar weinig in te brengen in de tweede helft.

FC Eindhoven mag door de overwinning feest gaan vieren. Het toch al zo goed verlopende seizoen wordt vlak voor het einde ook nog eens bekroond met een Bronzen Stier. Omdat NEC Nijmegen al een periodetitel won mag nummer twee Eindhoven zich als winnaar noteren. Voor zowel Eindhoven als Oss zullen de komende weken vol in het teken staan van play-offs om promotie naar het hoogste niveau van Nederland.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner