08.05.2015 21:52

Geen nacompetitie voor Sparta na gelijkspel

Denis Mahmudov probeert namens Sparta Rotterdam de bal in bezit te houden.  Bart Straalman van De Graafschap maakt het de Spartaan moeilijk. (08-05-2015).
Denis Mahmudov probeert namens Sparta Rotterdam de bal in bezit te houden. Bart Straalman van De Graafschap maakt het de Spartaan moeilijk. (08-05-2015).

Vrijdagavond heeft Sparta in eigen huis de kans laten liggen om het laatste ticket voor de play-offs te bemachtigen. De Rotterdammers kwamen tegen De Graafschap niet verder dan 1-1 en zagen concurrent VVV wel winnen.

Sparta begon fel aan de wedstrijd en zocht een vroeg doelpunt. De Rotterdammers waren enkele malen dreigend via Denis Mahmudov, maar kwamen niet tot een echte mogelijkheid. Verder dan een kopbal over de goal van De Graafschap kwam Mahmudov namelijk niet. De bezoekers namen na die sterke openingsfase van Sparta het initiatief over en hadden dit vooral te danken aan Karim Tarfi. De middenvelder van De Graafschap zag zijn voorzet geblokt worden waarna de bal wederom voor zijn voeten belandde. Hij probeerde het vervolgens in de korte hoek, maar schoot ruim naast.

Tarfi was de man die bij de Superboeren voor het gevaar zorgde. Hij probeerde het enkele malen met lastige zwabberballen. Zijn pogingen troffen echter geen doel, mede dankzij goed keeperswerk van Ricardo Kieboom. Ook Kristopher Vida was met een schot nog eenmaal dreigend. Zijn uithaal was een eenvoudige prooi voor Kieboom. De laatste twintig minuten voor rust was de wedstrijd in evenwicht en lukte het beide ploegen niet om een echte kans te creëren.

De tweede helft begon veelbelovend. Er waren nog geen vijf minuten gevoetbald toen De Graafschap iets buiten het Rotterdamse strafschopgebied een vrije trap mocht nemen. Tarfi, die het dus al enkele malen van afstand had geprobeerd, nam plaats achter de bal. Zijn uithaal was zeer fraai en belandde achter de kansloze Kieboom op de lat. Sparta ontsnapte en mocht twee minuten later zelf ook aanleggen voor een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. De inzet van Thomas Verhaar kwam echter niet in de buurt van het doel.

De tweede helft was twintig minuten oud toen de thuisploeg op voorsprong kwam. Pieter Nys stuurde Verhaar op rechts de diepte in. De voorzet van Verhaar bereikte de inlopende Paul Gladon en de aanvaller kopte het leder hard via de lat in de goal. Vlak daarna kreeg Vida een prima kans op de gelijkmaker, maar zijn schuiver miste kracht. Tien minuten later was het alsnog gelijk. Ted van de Pavert kopte een lange bal door op de instormende Tim Janssen. De aanvaller, net ingevallen, werkte de bal vervolgens van dichtbij tegen de touwen.

Sparta moest scoren om het laatste ticket voor de nacompetitie te bemachtigen, maar zag dat De Graafschap voor de meeste dreiging zorgde. Het spel golfde in de slotminuten op en neer. Kenny Teijsse, vlak voor de gelijkmaker van De Graafschap ook al dicht bij een doelpunt, kreeg een prima voorzet en kopte in kansrijke positie naast. Sparta probeerde het in de slotfase nog wel, maar vond geen gaatje meer in de hechte verdediging van de bezoekers. Jordan García-Calvete kreeg zelfs nog dé kans op de 2-1, maar hij kreeg de bal niet langs Kieboom.

Dat betekende dat VVV, dat met 3-1 won van NEC, het laatste ticket voor de nacompetitie bemachtigde. Sparta eindigt namelijk op plek zeven. De Graafschap, dat met een zege nog vijfde was geëindigd vanwege het verlies van FC Volendam, gaat als nummer zes de play-offs in.

Door: Roel Egberts