25.05.2015 16:13

Traditieclub Go Ahead weer in Jupiler League

Met Go Ahead Eagles verdwijnt er na twee seizoenen een echte traditieclub uit de Eredivisie. De formatie uit Deventer slaagde er in de twee duels in de play-offs tegen De Graafschap niet in om te scoren, iets dat het hele seizoen al bijzonder moeizaam ging. Tekenend was dat Alex Schalk met slechts vier doelpunten clubtopscorer was.

De Adelaarshorst, de intieme thuisbasis van de ploeg, bleek geen onneembare vesting. Het midden in een woonwijk gelegen stadion roept veel herinneringen aan vroeger op, mede vanwege de Engelse stijl van het onderkomen. Ooit zaten er 25.000 toeschouwers. Dat was in 1965 toen Go Ahead in Europees verband tegen Celtic speelde. Die wedstrijd werd met 6-0 verloren. Dat het er niet alleen gezellig kan zijn, bleek maandag, toen boze supporters het veld opkwamen. Dat was zeker niet de enige keer in de laatste twee seizoenen.

Go Ahead, dat in 1971 de toevoeging Eagles kreeg, werd in het verleden vier keer kampioen van Nederland, al is dat lang geleden. In 1917, 1922, 1930 en 1933 was de ploeg de beste van Nederland. De laatste decennia kwam Go Ahead echter voornamelijk uit op het tweede niveau, waar het dus ook komend seizoen moet spelen. Opvallend genoeg mag Go Ahead wel, voor de tweede keer in het bestaan, Europees voetbal spelen. Dat dankt het aan het Fair-Play-klassement.

Zware taak

Degene die volgend jaar voor de groep staat, krijgt ongetwijfeld een zware taak om de Eagles terug naar het hoogste niveau te loodsen. Het is nog de vraag welke ploeg en welke trainer er op het veld verschijnen. Dennis Demmers, die eerder dit seizoen de ontslagen coach Foeke Booy verving, is slechts ad-interim. Hij kreeg nog wel adviezen van oud-bondscoach Bert van Marwijk, al bleken die in de praktijk weinig te helpen. Ook een belangrijke kracht als verdediger Jop van der Linden vertrekt uit de Adelaarshorst.

De fans van de Eagles moesten na de vorige degradatie zeventien jaar wachten op promotie. Die kwam er uiteindelijk in 2013, onder Erik ten Hag. Het is voor heel Deventer te hopen dat het verblijf in de Jupiler League nu van kortere duur is.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner