07.08.2015 21:55

Volendam verpest seizoensopening NAC Breda

Divine Naah (l.) moet het veld al na een halfuur spelen met een rode kaart verlaten. Kevin Brands (r.) probeert de middenvelder enigszins te troosten. (07-08-2015)

Een snelle rode kaart in de eerste helft voor NAC Breda lag aan de basis van de 1-4 nederlaag. Op vrijdagavond was FC Volendam veel beter dan NAC en pakte zodoende de eerste drie punten van het nieuwe Jupiler League-seizoen.

De verwachtingen waren in Breda hooggespannen bij de eerste wedstrijd van NAC in de Jupiler League, na de degradatie van vorig seizoen. In een goed gevuld Rat Verlegh Stadion was de thuisploeg in het begin van de eerste helft ook direct de bovenliggende partij. Na ruim tien minuten spelen kreeg de ploeg een grote kans via Divine Naah, die bij de eerste paal goed opdook na een voorzet van Danny Verbeek. Volendam-doelman Hobie Verhulst was goed bij de les en hield zijn doel knap schoon.

Naah was in het tweede kwartier ook de meest opvallende man, maar dan in een negatieve rol. Nadat de jonge middenvelder in de 22e minuut zijn eerste gele kaart kreeg voor een tackle op de enkel van Daniël van Son, kreeg hij er een kleine tien minuten later nog één voor een soortgelijke tackle. Ondanks de man-minder-situatie in het laatste kwartier van de eerste helft bleef NAC wel de bovenliggende partij, maar tot verdere kansen kwamen beide ploegen voor de rust niet meer.

Nadat de eerste tien minuten na de rust veel weg hadden van de eerste helft, gooide Volendam vervolgens in vijf minuten de wedstrijd op slot. Een voorzet van Rafik El Hamdi werd in de 55e minuut door Jack Tuyp met links binnen gewerkt. De inzet was Jelle ten Rouwelaar te machtig. Vijf minuten later moest Ten Rouwelaar weer de bal uit het net vissen. Wederom een goede voorzet van rechts kwam deze keer bij Gyliano van Velzen terecht. Met zijn borst legde hij deze zeer goed neer voor Kees Kwakman. De aanvoerder van Volendam haalde met links verwoestend uit en bracht zijn Volendam op een 0-2 voorsprong.

Toen de wedstrijd beslist leek, vielen er in de 66e minuut twee doelpunten. Eerst scoorde Luis Pedro uit een corner voor NAC de aansluitingstreffer, maar uit de daaropvolgende aftrap maakte Volendam de marge direct weer twee doelpunten. Bert Steltenpool kreeg de bal toevallig voor zijn linkervoet, waarmee hij de bal direct achter Ten Rouwelaar wist te schuiven. Dit was voor Steltenpool zijn eerste treffer in het betaalde voetbal.

Na de 1-3 was het geloof bij NAC Breda verdwenen. De ploeg oogde inspiratieloos en wist geen enkele fatsoenlijke aanval meer op de mat te leggen. Volendam speelde de wedstrijd slim uit en krijg zelfs nog enkele mogelijkheden op een vierde treffer. Vlak voor tijd maakten de bezoekers de vierde treffer van de avond. Volendam kreeg alle ruimte om vanaf rechts goed voor te geven. Van Son gaf de bal goed voor richting invaller Guyon Philips, die vlak voor Ten Rouwelaar de bal eenvoudig kon binnen tikken. Hierdoor werd het 1-4 en liep de rentree van NAC Breda in de Jupiler League uit op een deceptie.

Door: Dennis Korpel