12.09.2015 10:47

KNVB wil de FIFA overhalen met Arbitrage 2.0

Zomaar een bal op doel tijdens Feyenoord - NAC Breda? Nee hoor, het is de eerste keer dat doellijntechnologie een onzeker doelpunt toestaat. Ruben Ligeon (r.) kopt de bal pas achter de lijn uit het doel. Pieter Vink (buiten beeld) geeft na een signaal van de technologie de treffer aan Feyenoord. (08-03-2015)
Zomaar een bal op doel tijdens Feyenoord - NAC Breda? Nee hoor, het is de eerste keer dat doellijntechnologie een onzeker doelpunt toestaat. Ruben Ligeon (r.) kopt de bal pas achter de lijn uit het doel. Pieter Vink (buiten beeld) geeft na een signaal van de technologie de treffer aan Feyenoord. (08-03-2015)

In Nederland kan men niet wachten op de technologische vooruitgang in het voetbal, maar de FIFA lijkt te langzaam mee te willen groeien. Op een congres heeft de KNVB gepleit voor een testfase in Nederland.

Men is in de Eredivisie al enkele jaren bezig om technologische hulpmiddelen in te zetten tijdens wedstrijden. Zo wordt er in diverse stadions gebruik gemaakt van doellijntechnologie, maar verder komt het nog niet. Arbitrage 2.0 speelt zich vooral af rondom een video-assistent, die als een regisseur de wedstrijden via diverse camera's kan volgen en zodoende scheidsrechter op het veld kan voorzien van advies, na het zien van herhalingen. 

"De toelichting van ons project met de video-assistent is zeer positief ontvangen. Wat opvalt is dat steeds meer mensen in het voetbal realiseren dat ondersteuning van een video-assistent een logische stap is in het hedendaagse voetbal", legt Gijs de Jong, verantwoordelijke voor het traject, uit via de officiële kanalen van de KNVB.

"Iedereen weet dat de video-assistent de toekomst van het voetbal is, en dat het vroeg of laat wordt ingevoerd. Vandaar dat wij voorstander zijn van een live-test, om in kaart te brengen wat de invoering van video-ondersteuning betekent voor het voetbal. En daarvoor biedt Nederland een perfecte gelegenheid, want clubs, trainers, spelers en ook het publiek ondersteunen onze ambitie."

Mocht het pleidooi van de KNVB invloed hebben op de FIFA, is het dus heel goed mogelijk dat er volgend seizoen bij sommige wedstrijden in de Eredivisie een video-assistent aanwezig is. De KNVB gaat echter een stapje verder om de internationale voetbalbond over te halen, met een bezoek aan Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA. "We gaan daarheen om FIFA goed inzicht te geven in onze resultaten en hen te overtuigen van de noodzaak van een live-test met de video-assistent."

"We kunnen aantonen dat met een video-assistent wedstrijden eerlijker verlopen, enkel door de scheidsrechter feitelijke informatie aan te reiken. Informatie die nu vaak bij iedereen beschikbaar is, behalve bij de besluitvormers op het veld. FIFA staat open voor vernieuwing en heeft met doellijntechnologie aangetoond dat technologische ondersteuning werkt. Het testen van een video-assistent in het voetbal is dan ook een logisch vervolg."

De tegenstanders van technologische hulpmiddelen in het voetbal, laten vooral weten dat hun opinie te maken heeft met het klassieke voetbalspel dat wordt aangetast, net als het risico dat een wedstrijd om de zoveel minuten stilligt. De KNVB heeft in een statement aangegeven dat een video-assistent een oordeel kan vellen in een gemiddelde tijd van elf seconde. Vorig seizoen was doellijntechnologie nog beslissend tijdens de wedstrijd Feyenoord - NAC Breda.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner