28.09.2015 22:00

Jong Ajax dankzij late goal naast FC Oss

Django Warmerdam van Jong Ajax voorkomt dat Istvan Bakx van FC Oss aan de bal komt. (28-09-2015)

Lange tijd leek het erop dat FC Oss met de volle buit terug zou keren naar Brabant, maar door een rode kaart van Wouter de Vogel lukte het Jong Ajax om toch de ruimte te vinden die nodig was om te scoren. In blessuretijd was het uiteindelijk invaller Zakaria el Azzouzi die zijn ploeg maandag volledig verdiend aan een puntje hielp.

Het eerste bedrijf was behoorlijk eenzijdig. Jong Ajax had het meeste balbezit terwijl FC Oss zich ver terugtrok op de eigen helft. De Amsterdammers speelden geduldig en creëerden zo af en toe een kleine kans. Vooral spits Sam Hendriks dook twee keer gevaarlijk op voor het doel van FC Oss, maar doelman Nick Hengelman was beide keren alert en voorkwam dat Jong Ajax vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam.

Doelman Hengelman was sowieso degene die het meest in beeld kwam bij FC Oss. Dat tekende ook de verhoudingen op het veld. Toch was het niet Jong Ajax maar FC Oss dat de score opende. Doordat Terry Lartey Sanniez uitgleed, moest hij zijn fout herstellen. Dit ging gepaard met een overtreding in het eigen strafschopgebied. Fatih Kamacı mocht dit buitenkansje verzilveren en faalde ook niet. De middenvelder schoof de bal laag in de hoek en zette zijn ploeg volledig tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong.

Dit tekende dus de grilligheid van de Ajacieden die wel vaker dit seizoen de betere ploeg waren. Jong Ajax stond namelijk met een piepjong team aan de start van deze wedstrijd, wat mede kwam doordat het geen enkele speler van de eerste selectie tot de beschikking had. De ploeg was gemiddeld negentien jaar, terwijl de gemiddelde speler van FC Oss ongeveer 24 jaar was. Danny Bakker, de oudste speler die aan de start van de wedstrijd stond bij Jong Ajax, was jonger dan de jongste speler van FC Oss, Paul Kok.

Na rust veranderde het spelbeeld niet, want Jong Ajax bleef de bal goed rondtikken. Kort na rust sneden de Amsterdammers door de defensie bij de uitploeg, maar Elton Acolatse had het vizier niet op scherp staan en stiftte de bal naast het doel. FC Oss kwam niet van de eigen helft en de enige keer dat de ploeg voor het doel van André Onana opdook, was het meteen raak. Van heel ver schoot Felitciano Zschusschen op doel en doordat de bal via Damon Mirani van richting veranderde, was Onana kansloos.

De achterstand was een hard gelag voor het team van Jaap Stam. De Ajacieden waren de gehele wedstrijd beter, maar de ploeg liep dus toch in de val. FC Oss-speler Wouter de Vogel bracht zijn ploeg in de problemen, want op een onnodige plek beging de Ossenaar een schandalige overtreding en kreeg hiervoor terecht de rode kaart van scheidsrechter Martin Pérez.

Jong Ajax leek er lange tijd niet van te profiteren, maar een discutabel gegeven strafschop bracht de spanning terug in de wedstrijd. Paul Kok zou Robert Murić hebben geduwd en Pérez legde de bal op de stip. Hendriks stapte achter de bal en schoot de 1-2 binnen. De Amsterdammers bleven aandringen en in blessuretijd kwam uiteindelijk de verdiende gelijkmaker. Invaller Zakaria el Azzouzi kreeg de bal van Murić en schoof van dichtbij de bal achter Hengelman. Met het gelijkspel schoten beide ploegen niet veel op, al zijn de Amsterdammers door het puntje een plekje gestegen op de ranglijst.

Door: Bastiaan Vrijhof