02.10.2015 21:54

Go Ahead Eagles bezorgt Sparta eerste verlies

Leon de Kogel (l.) controleert knap een bal op de borst, terwijl hij onder druk wordt gezet door Mart Dijkstra. (02-10-2015)

Go Ahead Eagles heeft vrijdagavond Sparta Rotterdam het eerste verlies van het seizoen toegebracht. De ploeg van Dennis Demmers was in eigen huis met 2-0 te sterk voor de Rotterdammers. Leon de Kogel en Jerry van Ewijk maakten de twee prachtige treffers voor de thuisploeg.

Na een feestelijke opening van de twee nieuwe tribunes in de Adelaarshorst was het aan de Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam om er een feestelijk vervolg aan te geven. Vanaf minuut één was het een wedstrijd waarin het tempo hoog lag en beide ploegen niet bang waren om aan te vallen. De wedstrijd was fel en hard, maar scheidsrechter Siemen Mulder liet veel toe.

Na twintig minuten kon de Adelaarshorst bijna voor het eerst juichen, maar zowel Randy Wolters als Jeffrey Rijsdijk wisten het net niet te vinden. In de negentiende minuut probeerde Wolters het eens met een heerlijke pegel van afstand, maar de bal zwabberde net over het doel van Sparta-doelman Roy Kortsmit heen. Nog geen twee minuten daarna kreeg Wolters de uitgelezen mogelijkheid, toen de aanvaller alleen op Kortsmit af ging, maar faalde in de afronding. In de rebound moest Jeffrey Rijsdijk de thuisploeg op voorsprong zetten, maar hij schoot voor leeg doel over. Sparta kreeg ook kansen. Michel Breuer was bijna trefzeker uit een vrije trap en Paco van Moorsel zag zijn stift over de uitkomende Eagles-doelman Theo Zwarthoed net naast gaan.

In de tweede helft deden beide ploegen wederom niet voor elkaar onder. Kenny Teijsse was dichtbij de openingstreffer nadat hij uit een corner bijna raak wist te koppen, maar Kortsmit redde. In de tegenstoot was het Sparta, dat via Thomas Verhaar gevaarlijk counterde. De middenvelder van Sparta, al acht keer trefzeker dit seizoen, probeerde het met zijn linker in de korte hoek, maar Theo Zwarthoed ging gestrekt en bracht knap redding

Na 66 minuten was het dan eindelijk raak. De thuisploeg kwam op 1-0 voorsprong door een weergaloze goal van spits Leon de Kogel. De aanvaller kreeg de bal van Sander Duits ingespeeld, de bal stuiterde op en hij nam de bal ineens op de pantoffel. Tien minuten later probeerde de spits het nog maar eens op identieke wijze, maar dit keer kreeg de bal geen hoogte mee en kon Kortsmit gemakkelijk redding brengen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd maakte Jerry van Ewijk de 2-0, door de bal prachtig in de verre kruising te draaien.

Go Ahead Eagles wint de eerste echte krachtmeting van het seizoen en gaat door de winst over de Spartanen heen. De ploeg van Dennis Demmers stijgt naar de tweede positie op de ranglijst. De Eagles gaan volgende week op bezoek bij Emmen, terwijl Sparta het in eigen huis opneemt tegen FC Oss.

Door: Thomas Mulder