11.12.2015 21:58

Go Ahead verpest periodefeestje van NAC

Uroš Matić (l.) schudt Sander Duits (r.) van zich af tijdens de competitiewedstrijd NAC Breda - Go Ahead Eagles. (11-12-2015)

In de subtop van de Jupiler League heeft Go Ahead Eagles een nipte overwinning geboekt op NAC Breda. De thuisploeg was weliswaar vele malen beter, maar kwam niet tot scoren. Go Ahead deed dat wel en won met 0-1, waardoor de periodetitel uit de handen van de Bredanaren glipt.

Op deze avond vierden de supporters de veertigste verjaardag van het 'avondje NAC'. Sinds de aankoop van de lichtinstallatie in 1975 werd deze term ingevoerd en de sfeer is tijdens deze avondjes altijd goed geweest. De opkomst was dan ook massaal voor het duel met Go Ahead, met dit jubileum alsook de mogelijke periodetitel die gevierd kon worden bij minstens een gelijkspel. Op de wedstrijd kwamen 17.800 supporters af, een recordaantal in de Jupiler League.

NAC was veel sterker in de eerste helft. De goede sfeer die hing in het Rat Verlegh Stadion leek over te slaan op de ploeg, die op alle fronten beter was. Het creëerde een aantal kansen, maar die bestonden voornamelijk uit afdankertjes. Het overheersende balbezit van de thuisploeg werd niet beloond. Wel werden er vier gele kaarten gepakt in de eerste helft, waaronder drie voor Go Ahead. Dit kenmerkte de eerste helft: fel, maar tot echt kansen kwam geen van beide ploegen.

In de tweede helft pakte Go Ahead het iets meer op. Dat kwam voornamelijk door een zwakker NAC, dat niet meer kon opbrengen wat in de eerste helft wel lukte. Dit betaalde zelfs uit in de 56ste minuut, toen de uitploeg op een verrassende voorsprong kwam. De bal kwam na een corner uit de kluts terecht bij Leon de Kogel, die simpel binnenschoof en met zijn veertiende van het seizoen voor de openingstreffer zorgde.

Hierop schoot Go Ahead in de verdedigende stellingen en poogde NAC nadrukkelijk te scoren, in de wetenschap dat een punt genoeg was voor de periodetitel. Hierbij gebruikte het de in de 80ste minuut gegeven rode kaart van Tom Daemen als hulpmiddel. Hij ontving zijn tweede gele kaart voor vasthouden. Het was eigenlijk een wonder dat Go Ahead het toch volhield. NAC kwam meerdere malen erg dicht bij de gelijkmaker, vaak door toedoen van Sjoerd Ars. Het mocht echter niet baten. Het avondje NAC dat begon met positivisme alom, eindigde in een deceptie. De Deventerse uitploeg nam de drie punten mee naar het thuisfront.

Hierdoor gaat de periodetitel naar Sparta Rotterdam, dat dit onverwachte cadeautje ongetwijfeld hartelijk in ontvangst neemt. Voor Go Ahead betekent dit wellicht een nieuw begin. Na de afgelopen vier wedstrijden maar één punt te hebben gepakt is deze stunt in het Rat Verlegh Stadion erg welkom. Hierdoor komen de Eagles op een derde plek in de Jupiler League, terwijl NAC zakt naar plek vijf.

Door: Nino Vermeulen