18.01.2016 21:54

Ontketend NAC ontpopt zich tot titelkandidaat

Luis Pedro (l.) maakt zijn meest bizarre openingsfase mee. Tijdens NAC Breda - FC Eindhoven scoort hij binnen tien minuten twee keer. Joey Suk (r.) zoekt contact met de goaltjesdief. (18-01-2016)

NAC Breda heeft maandagavond een flinke tik uitgedeeld aan provinciegenoot FC Eindhoven. De Trots van het Zuiden nam al vroeg afstand en won uiteindelijk met 3-1 in het Rat Verlegh Stadion. Luis Pedro was de man van de avond met twee doelpunten na acht minuten en een directe rode kaart in de tweede helft.

NAC Breda wilde tegen concurrent FC Eindhoven graag het goede resultaat van vrijdagavond in Volendam doortrekken. Na een 1-2 overwinning in het vissersdorp diende er ook gewonnen te worden van de lichtstedelingen. Het team van coach Marinus Dijkhuizen begon furieus met een doelpunt in de derde minuut van de wedstrijd. Luis Pedro knalde zijn eigen rebound van dichtbij tegen het net: 1-0. Vijf minuten later maakte de verdediger zelfs zijn tweede door een indraaiende corner van Uroš Matić in het doel te koppen: 2-0.

De bezoekers uit Eindhoven werden overrompeld door de felle start van NAC en keken machteloos toe. De thuisploeg zette door en wilde de supporters ondanks de vrieskou een warme wedstrijd bezorgen. Kevin Brands maakte na een kwart duel op spectaculaire wijze de derde van de avond. De vervanger van Sjoerd Ars knalde van grote afstand de bal in de korte hoek. Doelman Ruud Swinkels keek verbouwereerd toe en stond aan de grond genageld. FC Eindhoven kreeg de eerste mogelijkheid pas in de 38e minuut. Middenvelder Tom van Imschoot raakte de paal met een poging van buiten de zestien.

Na rust ging NAC Breda vrolijk door met gevaar stichten, ditmaal in de vorm van Matić, die een vrije trap via de arm van Van Imschoot op de buitenkant van de paal mikte. Even later knalde Michael Dingsdag een afvallende corner een metertje over het Eindhovense doel. Na een klein uur spelen kantelde de wedstrijd, toen uitblinker Luis Pedro de doorgebroken Anthony van den Hurk naar de grond trok in het strafschopgebied. Luis Pedro kon inrukken met rood en Jinty Caenepeel maakte zijn tiende competitiegoal vanaf elf meter.

FC Eindhoven kreeg meer geloof in een resultaat en had nog ruim dertig minuten om wat aan de score te veranderen, maar ook de drie Belgische invallers konden geen potten breken bij de Blauw-Witten. NAC bleef met tien spelers vrij gemakkelijk overeind en vergroot zodoende de voorsprong op Eindhoven naar vijf punten. De Bredanaars gaan volgende week op bezoek bij Jong Ajax. FC Eindhoven neemt het aanstaande vrijdag in eigen huis op tegen koploper Sparta.

Door: Koen Larmit