04.03.2016 21:54

Verhaar schiet Sparta in extremis langs FC Oss

Thomas Verhaar benut in de blessuretijd een strafschop en bezorgt Sparta Rotterdam de overwinning op bezoek bij FC Oss. (04-03-2016)

Thomas Verhaar heeft Sparta Rotterdam vrijdagavond diep in de blessuretijd vanaf elf meter aan drie punten geholpen. FC Oss leek een punt over te houden aan het duel met Sparta, maar kwam bedrogen uit.

Sparta had tijdens de eerste 45 minuten een overwicht, maar de Rotterdammers wisten amper grote kansen te creëren. Het tempo lag laag, terwijl er door beide ploegen veel fouten werden gemaakt. De eerste grote mogelijkheid was voor de thuisploeg. Fatih Kamacı kwam na een pass van Jochem Jansen oog in oog met Sparta-doelman Roy Kortsmit te staan, maar schoot voorlangs.

De koploper van de Jupiler League had uiteindelijk 25 minuten nodig om de score te openen. Paco van Moorsel gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Roland Bergkamp nam de voorzet van Van Moorsel op de pantoffel en schoot via de onderkant van de lat raak: 0-1. Er leek weinig aan de hand voor Sparta, maar acht minuten later stond het na een blunder van doelman Kortsmit weer gelijk. Richard van der Venne werd op de linkerflank gelanceerd door Rick Stuy van den Herik. Kortsmit dacht de bal te kunnen onderscheppen, maar Van der Venne won de sprint en schoot de bal in het lege doel: 1-1.

FC Oss kwam na rust sterk uit de kleedkamer. De thuisploeg nam het initiatief en kreeg wederom via Kamacı een grote kans. De middenvelder van Oss kreeg de bal echter niet onder controle, waardoor doelman Kortsmit redding wist te brengen. Na het eerste kwartier kwam Sparta weer beter in de wedstrijd, maar de Rotterdammers hadden - net als tijdens het eerste bedrijf - moeite om tot kansen te komen.

In de slotfase kreeg werd Sparta steeds sterker. De bezoekers kregen een aantal grote kansen. Thomas Verhaar had een kleine tien minuten voor tijd moeten scoren, maar zijn poging werd geblokt. Invaller Sherjill MacDonald schoot in de laatste minuut bovendien op de paal, waardoor het duel in een gelijkspel leek te eindigen. FC Oss kwam bedrogen uit, want diep in de blessuretijd beging FC Oss-doelman Xavier Mous een overtreding op Finn Stokkers, waardoor scheidsrechter Martin Pérez besloot de bal op de stip te leggen. Verhaar bleef koel en schoot de strafschop tegen de touwen: 1-2.

Sparta komt door de overwinning op FC Oss op 67 punten te staan, terwijl FC Oss vanzelfsprekend op 25 punten blijft steken. FC Oss moet volgende week op bezoek bij NAC Breda. Sparta neemt het volgende week in eigen huis op tegen FC Emmen.

Door: Jurre Hermans