06.03.2016 18:34

Feyenoord pas laat langs dapper SC Cambuur

Michiel Kramer (l.), Dirk Kuyt (m.) en Karim El Ahmadi komen bij elkaar om het doelpunt van Feyenoord tegen SC Cambuur te vieren. (06-03-2016)

Feyenoord heeft met meer dan de nodige moeite een driepunter gepakt tegen SC Cambuur. De formatie uit Leeuwarden kwam zondag met goede moed naar De Kuip, maar ging in de laatste tien minuten ten onder: 3-1.

Het verschil op de ranglijst tussen Feyenoord en SC Cambuur was groot, maar alleen kijkend naar de cijfers van het voetbaljaar 2016, bleek het verschil toch niet zo groot. De Rotterdammers sprokkelden vier punten bij elkaar, slechts eentje meer dan Cambuur. In de openingsfase was het de ploeg van Giovanni van Bronckhorst met het meeste balbezit, maar telkens stuitten zijn mannen op een gele muur. Michiel Kramer was het dichtste bij de openingstreffer, maar de boomlange spits kwam een teenlengte te kort om een voorzet binnen te werken.

Halverwege het eerste bedrijf kropen de Friezen iets uit de schulp. Via Marvin Peersman kreeg de ploeg uit Leeuwarden nog een goede kopkans. Een kleine tien minuten voor de rust viel uit het niets alsnog de 1-0 voor Feyenoord. Rick Karsdorp gaf de bal voor op Kramer. De spits kwam uit buitenspelpositie, maar mocht van de arbitrage de bal klaarleggen voor Toornstra. De middenvelder benutte dit buitenkansje beheerst.

Na de rust daalde het niveau van de wedstrijd aanzienlijk. Cambuur trok steeds meer het initiatief naar zich toe. De Rotterdammers lieten de ploeg van Marcel Keizer komen en dat kwam ze duur te staan. Met nog twintig minuten op de klok kon Martijn Barto de bal van dichtbij binnen werken. Het was alweer het derde seizoen op rij dat de spits in De Kuip scoorde.

De Friezen geloofden na de gelijkmaker in de drie punten en zochten nadrukkelijk de aanval. Bij de mannen van Van Bronckhorst ebde het vertrouwen langzaam weg. Met de steun van Het Legioen, dat in de eerste tien minuten een actie op touw zette om de bestuurlijke problemen aan te kaarten, zocht Feyenoord naar een nieuwe voorsprong en dat vond het ook. Een hard schot van Toornstra bracht Leonard Nienhuis in de problemen. De doelman moest een rebound toestaan en daar was Kuyt als de kippen bij. Met zijn hoofd zorgde hij voor de 2-1. Een paar minuten later maakte Elia een einde aan alle Friese hoop. De rappe vleugelaanvaller reageerde het meest attent op een voorzet van Bilal Başaçıkoğlu en scoorde de 3-1.

Volgende week zondag gaan de Rotterdammers op bezoek bij Vitesse. Om 14.30 is de aftrap in de GelreDome. Ook voor de Friezen staat er een uitwedstrijd op het programma. SC Cambuur gaan dan op bezoek bij Heracles Almelo.

Door: Ilona van der Werf