14.03.2016 21:50

Fantastische reeks Sparta eindigt in Almere

Roy Kortsmit (r.) kan het niet geloven. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd tegen Almere City wordt hij verschalkt door een eigen verdediger. Javier Vet hoeft niets te doen, maar juicht desalniettemin. (14-03-2016)

Achttien duels was Sparta ongeslagen, maar aan die reeks is op maandagavond een einde gekomen. Almere City is in vorm en ook Sparta moest er aan geloven. In Almere won het met 1-0 door een eigen goal van Sherel Floranus.

Zou de ploeg van Alex Pastoor titelstress hebben? Dat is één van de vragen die men na de eerste helft zich af kon vragen. Sparta was geen schim van wat het normaliter is. Almere City greep de koploper bij de keel en kreeg binnen tien minuten drie goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. De beste was voor Pelle van Amersfoort. Na slecht verdedigen van Sparta kreeg de spits de bal voor zijn voeten. De huurling van sc Heerenveen wilde de bal binnen punteren, maar het speeltuig ging langs de verkeerde kant van de paal.

Waar veel ogen gericht waren op Sparta’s Thomas Verhaar is het ook Ricardo Kip die in grootse vorm verkeerd. De Almere-middenvelder scoorde al negen keer dit seizoen. Dat hij overloopt van vertrouwen bleek wel in de eerste helft, toen hij vanaf 25 meter de bal vol op zijn pantoffel nam. Keeper Roy Kortsmit kon er met zijn vingertoppen net aan komen, waardoor Almere en Sparta de rust in gingen met een 0-0 stand.

Een wedstrijd van Sparta eindigde dit seizoen geen één keer in 0-0, terwijl bij Almere alleen tegen MVV een duel met de brilstand eindigde. Men verwachtte dat Sparta in de rust een donderspeech kreeg van Alex Pastoor en dat het zou gaan stormen in Flevoland, maar niets bleek minder waar. De tweede helft ging op dezelfde wijze verder. Almere ging op jacht naar de 1-0 en had daar zeker recht op. Tekenend voor het duel was dat Pastoor zijn sterspeler Verhaar wisselde. Met Sherjill MacDonald hoopte hij op een geniale ingeving.

Die geniale ingeving kwam er niet. Dankzij een moment van verstandsverbijstering werd een voorzet van Van Amersfoort gepromoveerd tot eigen doelpunt door de jonge Sherel Floranus. Met niemand in zijn buurt schoot hij de bal langs zijn eigen doelman. Met de 1-0 op zak en nog iets meer dan een kwartier te spelen werd het geloof in een overwinning alleen maar groter en groter bij de thuisploeg. Almere beperkte zich tot verdedigen en dat bleek een succesvolle tactiek. De overwinning werd dan ook zonder al te veel problemen over de streep getrokken.

Door de winst van Almere City zal het geloof in een periodetitel met de week groeien. Na vier duels staat het namelijk aan kop met twaalf punten. Voor Sparta is de verliesbeurt niet geheel dramatisch. Ondanks dat concurrent VVV-Venlo wist te winnen blijft het een ruime marge van tien punten houden. Daarnaast had hebben de Rotterdammers een wedstrijd minder gespeeld.

Door: Vishal Kallan