18.03.2016 21:50

Uitblinker Kaya voorkomt overwinning Sparta

Sparta heeft deze week geen goede zaken gedaan. Na het verlies tegen Almere City wist de ploeg van Alex Pastoor vrijdag opnieuw niet te winnen, ditmaal tegen Fortuna Sittard (1-1). Dit kwam vooral door doelman Ferhat Kaya.

De thuisploeg was tegen de Limburgers heer en meester. Het creëerde kans op kans en Fortuna mocht van geluk spreken dat het na twintig minuten nog 0-0 stond. Fortuna mocht doelman Kaya dankbaar zijn. De Belg keerde bijna alles, maar moest in de 24e minuut toch het antwoord schuldig blijven. Roland Bergkamp maakte zich knap vrij en gaf vervolgens goed voor op Paco van Moorsel. De middenvelder kopte daarna de bal knap in de verre hoek buiten bereik van Kaya.

Ook hierna was het de grote Kaya-show. De Belgische goalie was de grote man aan de kant van Fortuna door enkele honderd procent kansen uit zijn doel te halen. Zo dacht Van Moorsel zijn tweede doelpunt te maken, maar redde Kaya katachtig. Even later zag Loris Brogno, die één op één kwam, zijn inzet fraai gekeerd worden door de doelman. Fortuna wist zelf niets te creëren.

Ook in de tweede helft was het eenrichtingsverkeer. Sparta heerste, maar mocht zichzelf verwijten dat het niet op een grotere voorsprong kwam. Van Moorsel probeerde het vaak, maar nog niet met een stift. Dit lobje was subliem, maar de redding van Kaya ook. Fortuna had niets in te brengen, maar kreeg plots dat ene kansje. Raymond Fafiani kreeg alle tijd om uit te halen en schoot van afstand snoeihard en schitterend in de kruising: 1-1.

Fortuna voelde zelfs dat er meer te halen was en ging iets meer aandringen. Toch leidde dat amper tot kansen. Sparta had even wat tijd nodig om de tik te verwerken, maar ging hierna weer vrolijk verder met aanvallen. Twee keer scoren tegen Kaya bleek echter onmogelijk. Met name Van Moorsel kreeg het niet voor elkaar de goalie nogmaals te passeren. Daardoor verrichte Fortuna een klein stuntje en mag het Kaya ontzettend dankbaar zijn. Toch loopt Sparta een puntje uit op de nummer twee VVV-Venlo, dat verloor van FC Eindhoven.

Door: Rijcko Treep