23.04.2016 09:11

Geëmotioneerde Lurling neemt trots afscheid

Anthony Lurling (l.) heeft de microfoon in de handen en neemt afscheid van het betaalde voetbal na 22 profseizoenen. Dit doet de aanvaller ten overstaande van de supporters in stadion De Vliert, die na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk zijn blijven hangen om Lurling een waardig afscheid te bieden. (22-04-2016)

Na 22 voetbalseizoenen zit de profcarrière van Anthony Lurling erop. De speler van FC Den Bosch speelde vrijdagavond op zijn 39ste verjaardag zijn laatste officiële wedstrijd in het betaalde voetbal. Tegen RKC Waalwijk (1-1) kreeg de vleugelaanvaller ten overstaande van het eigen publiek een applauswissel.

Hoewel de voormalig speler van onder meer Feyenoord momenteel met een blessure kampt, wilde hij ten koste van alles afscheid nemen in De Vliert. "Vijf minuten snelwandelen moet nog wel lukken", blikte Lurling woensdag alvast vooruit op zijn afscheid op de website van zijn club.

Lurling zag Ismaïl Yıldırım namens RKC en Aziz Khalouta voor Den Bosch de doelpunten maken. Vijf minuten voor tijd viel Lurling in, om er een paar minuten later weer uit gehaald te worden door trainer Wiljan Vloet. Dat gebeurde onder luid applaus van de toegestroomde supporters. Zijn belangrijkste doelpunten maakte hij naar eigen zeggen in 1999, in de kampioenswedstrijd met Den Bosch tegen RBC Roosendaal. "Het hoogtepunt van mijn carrière", gaf Lurling na de wedstrijd aan op het veld. "Ik ben trots dat ik het hier heb kunnen afmaken."

De staande ovatie en het gebaar van de club na de wedstrijd, die hem dit afscheid gunde en hem een speciaal shirt overhandigde, maakte veel emoties los bij Lurling. "Ik jank al bij een uitzending van All You Need Is Love. Kun je nagaan wat er gebeurt als De Vliert me vaarwel zegt. Ik acht de kans groot dat die tranen over mijn wangen zullen vloeien", voorspelde Lurling woensdag al.

De behendige buitenspeler debuteerde ongeveer twintig jaar geleden voor FC Den Bosch. Lurling vertrok vervolgens naar sc Heerenveen om daarna in Nederland nog uit te komen voor Feyenoord, NAC Breda en RKC. Tussendoor speelde hij nog een seizoen (2005/2006) voor 1. FC Köln, waar hij tot twaalf Bundesliga-wedstrijden kwam. Lurling vertegenwoordigde ook driemaal Jong Oranje, in het jaar 2000. In een team met onder andere Dirk Kuyt, Mark van Bommel, Victor Sikora en Wilfred Bouma, scoorde hij tegen Tsjechië zijn enige treffer.