26.11.2016 11:59

AFC weigert promotie bij een kampioenschap

Als AFC kampioen wordt in de Tweede Divisie, zal de amateurploeg weigeren om te promoveren naar de Jupiler League. Voorzitter Ad Westerhof is heel stellig als het gaat om het imago van de club, die niet wil werken met semiprofs.

De Tweede Divisie is vanaf dit seizoen de nieuwe competitie onder de Jupiler League, waardoor het voor amateurclubs makkelijker moet zijn om door te stromen naar het betaalde voetbal. AFC staat momenteel derde in de Tweede Divisie, een eerste plek is nodig om te promoveren. Lukt dit, dan is AFC niet van plan om het stapje hogerop te ondernemen.

"Als we kampioen worden weigeren we te promoveren. We zullen eventuele sancties ook accepteren", aldus Westerhof in gesprek met RTV Noord-Holland. Als team in de Jupiler League moet je een bepaald aantal spelers een contract aanbieden. "We zouden acht spelers met een contract moeten hebben. Die hebben we dus niet. Dan heb je in je team dus acht mensen die er anders instaan. Je bent amateurclub of niet. Je kan ook niet een beetje zwanger zijn."

AFC is samen met Koninklijke HFC voorloper in de strijd tegen de nieuwe competitieopzet van de KNVB. Daarbij wordt ook het punt van beloftenelftallen in de hogere regionen van het Nederlandse voetbal aangehaald. Zo staat Jong AZ bovenaan in de Tweede Divisie, terwijl Jong Ajax en Jong PSV het goed doen in de Jupiler League. In het verleden was het voor amateurploegen wel mogelijk om promotie naar de Jupiler League te weigeren, het is daarom niet duidelijk wat eventuele sancties van een weigering zijn.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner