18.08.2017 10:00

De 5: spelers die Ajax laat in transferperiode verloor

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Vanwege de transfer van Davinson Sánchez van Ajax naar Tottenham Hotspur (clubs moeten transfer nog bekendmaken), deze week het ongelukkige huwelijk van Ajax en het einde van de transferperiode. 

1: Zlatan Ibrahimović (2004)
Na drie seizoenen was de Zweedse aanvaller Ajax ontgroeid met 74 duels en 35 goals in de Eredivisie. Dat onderstreepte hij met zijn fantastische treffer tegen NAC, welke later zijn laatste in het shirt van Ajax bleek. Juventus wilde de spits hebben, maar daar kwamen de Italianen heel laat mee. Pas op 31 augustus, de laatste dag van de transferperiode, kwam er een akkoord, omdat Juventus moet had de bankgaranties voor een transfersom van 16 miljoen euro te geven. Tijd om een vervanger te halen had Ajax niet, waardoor het tot de winterstop met Yannis Anastasiou en Wesley Sonck verder ging. In de winter kwam Angelos Charisteas.

2: Wesley Sneijder (2007)
Wat minder laat in de transferperiode, maar wel op een vervelend moment, vertrok Sneijder. De middenvelder verkaste half augustus naar Real Madrid, vlak voor de kwalificaties van de Champions League. Ajax gunde Sneijder, die 126 Eredivisie-duels in het Ajax-shirt speelde, de overstap naar De Koninklijke, maar kwam zelf in een lastig vaarwater. Slavia Praag knalde de recordkampioen zonder pardoes uit de kwalificatieronde, terwijl Dinamo Zagreb in de eerste ronde van de Europa League uit het toernooi knikkerde. Hoe trots trainer Henk ten Cate als Martin van Geel (technisch directeur Ajax) destijds ook waren, sportief legde de transfer geen windeieren. 

3: Luis Suárez (2011)
Na de harde lessen rond Ibrahimović en Sneijder duurde het een aantal jaar voordat Ajax een absolute sterkhouder verkocht. In de winter van 2011 kwam er echter een niet te houden bod uit Liverpool op Suárez. Hoe graag de leiding van Ajax de Uruguayaan aan boord wilde houden, op 31 januari was de zak geld van 26,5 miljoen euro te goed gevuld om te weigeren voor de Amsterdammers, waardoor Suárez Ajax verliet met 110 Eredivisie-duels en 81 treffers in de benen. 

4: Christian Eriksen én Toby Alderweireld (2013)
Frank de Boer had de zaken goed op orde, totdat Tottenham Hotspur en Atlético Madrid zich in de zomer van 2013 meldden voor respectievelijk Eriksen en Alderweireld. Het duo was het niveau van de Eredivisie ontstegen, dus kon de leiding van Ajax niet veel anders dan de aanbiedingen accepteren. Dat Eriksen (op 30 augustus) en Alderweireld (zelfs op 2 september) een gat achterlieten was wel duidelijk. Met Mike van der Hoorn had Ajax zich verdedigend al versterkt, terwijl de opvolger van Eriksen Lerin Duarte moest zijn. Duidelijk niet de gedroomde opvolgers. 

5: Daley Blind (2014)
Na het WK 2014 was er veel belangstelling voor de spelers van Ajax. De transfer waar het meest over werd gepraat (vooral in Rotterdam) was die van Kenneth Vermeer naar Feyenoord. In Amsterdam ging het over het vertrek van Daley Blind. Ajax presteerde het wederom om een sterkhouder op de laatste dag van de transferperiode te laten vertrekken. Op 1 september transfereerde de verdediger annex middenvelder voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United, die met 101 Eredivisie-duels namens Ajax inmiddels was uitgegroeid tot aanvoerder van de Amsterdammers.

De laatste 5:
VIDEO: De grootste talenten uit Eredivisie
De Supercups van de grootste competities
De tieners met het duurste prijskaartje
Clubs die al meer dan 100 miljoen beurden
Laatste Europese seizoenen van FC Utrecht

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner