22.12.2018 21:45

Beste winterkampioen van de eeuw kan bouwen op historie

PSV heeft zich na een 3-1 zege op AZ gekroond tot winterkampioen. Een fraaie prestatie, die de afgelopen jaren vaak een goed vervolg van de competitie opleverde. PSV is daarnaast de beste winterkampioen deze eeuw in de Eredivisie.

De ploeg van Mark van Bommel neemt het stokje over van FC Twente, dat op de helft van het seizoen 2009/2010 aan kop stond. De Enschedeërs verzamelden 47 punten voor de winterstop. PSV kwam door de winst op AZ op 48 punten. Het voornaamste verschil tussen Twente en PSV drukt zich echter uit in de doelcijfers. Twente scoorde destijds 38 keer en incasseerde vijftien treffers, met een doelsaldo van 23 tot gevolg. PSV scoorde in de eerste seizoenshelft zestig keer en kreeg acht doelpunten om de oren. Het doelsaldo van de Eindhovenaren is dus +52.


 Lees ook: Vloek rust op Liverpool als koploper tijdens Kerst


Het is qua puntenaantal een groot contrast met de winterkampioen van het seizoen 2013/2014. Na achttien speelronden had koploper Ajax destijds 37 punten behaald: een aantal waarmee het nu in de buurt zou komen van nummer drie Feyenoord, dat mijlenver van de koppositie verwijderd is.

PSV kan moed putten uit het behalen van de wintertitel. Liefst dertien van de achttien winterkampioenen deze eeuw behaalden na de winterstop daadwerkelijk de titel. PSV zelf is daar het meest recente voorbeeld van. Het is echter zo dat concurrent Ajax, die de Eindhovenaren gestaag volgt, met het behaalde puntenaantal ook winterkampioen was geworden in de afgelopen seizoenen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner