23.12.2018 18:46

De Jong hijgt Jahanbakhsh nu al in de nek

Vorig seizoen viel het op dat de topscorers in de Eredivisie maar niet loskwamen. Uiteindelijk eindigde AZ-rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh bovenaan die lijst met 21 treffers. Luuk de Jong doet het dit seizoen beduidend beter met veertien goals in de eerste zeventien duels.

Op de helft van de competitie vorig seizoen stond de Iraniër Jahanbakhsh op zeven treffers. Uiteindelijk eindigde hij dus op een totaal van 21 doelpunten. Ook in vergelijking met andere recente topscorers in de Eredivisie doet De Jong het uitstekend. De afgelopen vijf seizoenen deed alleen SC Heerenveen-spits Alfred Finnbogason het beter dan de 28-jarige PSV'er.

De Jong heeft aardig wat concurrentie dit seizoen in strijd om de topscorerstitel. Zo kwam Willem II-aanvalsleider Fran Sol tot dertien doelpunten en ADO Den Haag-middenvelder Nasser El Khayati tot twaalf goals. De Jongs ploeggenoot Hirving Lozano staat op elf treffers. Daarmee overtreft de Mexicaan zichzelf. Vorig seizoen stond de buitenspeler na zeventien wedstrijden op tien doelpunten.

Als De Jong zijn lijn van de eerste competitiehelft doortrekt, komt hij uiteindelijk op 28 doelpunten. Zijn persoonlijke Eredivisierecord was in het seizoen 2015/2016, toen de aanvaller 26 keer het net vond. Toch is de spits dit seizoen niet alleen met zijn goals belangrijk. Doordat hij ook vijf assists gaf, is hij de meest waardevolle speler van de Eredivisie.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner