29.12.2018 10:00

Geen Ajacieden bij tien beste dribbelaars van Eredivisie

Hoewel Ajax aanvallend en dominant voetbal op de mat legt dit seizoen, staan er geen spelers van de Amsterdammers in de top tien met de meest succesvolle dribbels in de eerste seizoenshelft. PSV levert twee dribbelaars.

De beste dribbelaar van de eerste competitiehelft speelt in Alkmaar. AZ-buitenspeler Oussama Idrissi begon 99 keer met de bal aan zijn voet en zag zijn actie uiteindelijk 59 keer slagen: een succespercentage van 60%. De Marokkaan draait sowieso een aardig seizoen bij de wisselvallige ploeg van John van den Brom: hij scoorde al zes keer en gaf vier assists.


Lees ook: Redan eindigt bovenaan UEFA-topscorerslijst 2018 


Hij heeft als dribbelkoning een ruime voorsprong op zijn voornaamste concurrent, Steven Bergwijn. De PSV'er dribbelde 46 keer zijn man voorbij, maar ging ook minder vaak de actie aan dan Idrissi (73 keer). De top drie wordt gecomplementeerd door FC Utrecht-aanvaller Gyrano Kerk, die sinds de komst van Dick Advocaat is opgeleefd. Bergwijn krijgt in de top tien bijval van zijn ploeggenoot Hirving Lozano (35 geslaagde dribbels).

Top 10 beste dribbelaars Eredivisie

  1. Oussama Idrissi (AZ) - 59 geslaagde dribbels
  2. Steven Bergwijn (PSV) - 46 geslaagde dribbels
  3. Gyrano Kerk (FC Utrecht) - 44 geslaagde dribbels
  4. Kristoffer Peterson (Heracles Almelo) - 43 geslaagde dribbels
  5. Daniel Crowley (Willem II) - 40 geslaagde dribbels
  6. Brandley Kuwas (Heracles Almelo) - 38 geslaagde dribbels
  7. Hirving Lozano (PSV) - 38 geslaagde dribbels
  8. Steven Berghuis (Feyenoord) - 38 geslaagde dribbels
  9. Arber Zeneli (SC Heerenveen) - 35 geslaagde dribbels
  10. Younes Namli (PEC Zwolle) - 35 geslaagde dribbels

De Ajacieden zijn de meest opvallende afwezigen in de lijst. Sterspeler Hakim Ziyech valt met 32 geslaagde dribbels buiten de top. De Marokkaans international deed wel verwoede pogingen om zijn man voorbij te komen. In totaal begon hij 87 keer aan een dribbel, wat dus maar 39% van de keren succes opleverde. Een laag percentage in vergelijking met bijvoorbeeld Idrissi.

Naast het feit dat AZ dus beschikt over de beste dribbelaar van de Eredivisie, heeft het ook de meest succesvolle in huis. Jonas Svensson is namelijk de speler met de meeste dribbels zonder een keer te falen. Al zijn dertien keren dat hij zijn directe tegenstander opzocht, leverden succes op.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner