29.12.2018 15:21

Eerste Old Firm-zege voor Rangers sinds failissement

Rangers FC heeft voor de eerste keer sinds het seizoen 2011/2012 gewonnen van aartsrivaal Celtic FC. De Schotse ploeg, waar Steven Gerrard aan het roer staat, wist sindsdien tien competitieduels op rij niet te winnen van de regerend landskampioen. 

In de complete voetbalhistorie wist Rangers de Old Firm vaker te winnen dan Celtic, maar de laatste jaren zijn The Celts oppermachtig. Ze werden zeven keer op rij landskampioen en Rangers vormde door het faillissement geen bedreiging. Rangers' laatste zege dateert van maart 2012, toen het 2-3 werd. In 2016 won Rangers wél in het bekertoernooi, maar dat was na strafschoppen. De overwinning dit weekend lijkt het bewijs dat het voormalige Glasgow Rangers terug is aan de top.

Laatste tien keer Old Firm in de competitie vóór dit weekend

  • Winst Celtic FC: 8 keer
  • Gelijkspel: 2 keer
  • Winst Rangers FC: 0 keer

De openingstreffer viel na een halfuur spelen. Het was een primeur voor middenvelder Ryan Jack, want hij maakte zijn eerste goal in dienst van de uit faillissement herrezen club. Celtic-doelman Craig Gordon incasseerde daarmee tegelijk zijn eerste doelpunt ooit in de Old Firm. Hij slaagde erin liefst acht uur de nul te houden tegen de aartsrivaal. Het was wel aan hem te danken dat Celtic de hele wedstrijd nog kans maakte op de gelijkmaker, want Rangers was de baas in eigen huis.

Rangers trok uiteindelijk alsnog de overwinning over de streep. Het betekende direct de eerste nederlaag van Celtic tegen de rivaal sinds Brendan Rodgers in dienst trad bij de Schotse topclub. Door de zege van Rangers klimt het op de ranglijst dichterbij koploper Celtic. De twee clubs uit Glasgow hebben na dertien wedstrijden allebei 42 punten verzameld, maar het Celtic van Rodgers heeft nog een wedstrijd tegoed.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner