09.02.2019 15:27

Klassenjustitie? Topclubs krijgen minder kaarten

Bij discutabele momenten tegen de nationale topclubs wijzen spelers, trainers en fans nog wel eens naar de arbitrage, die in het voordeel van de top drie zou fluiten. Uit een diepere duik in het Fair Play-klassement blijken ze daar best een punt te hebben.

Als de doelman van sc Heerenveen dezelfde overtreding had gemaakt op de spits van Ajax als Kostas Lamprou op Sam Lammers, was de bal dan wél op de stip gegaan? Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf geen strafschop aan de bezoekers uit Friesland in Amsterdam, wat de discussie over vermeende klassenjustitie bij de Nederlandse arbiters verder aanwakkerde.

Er zou structureel in het voordeel van de traditionele top drie worden gefloten. Danny Buijs, hoofdtrainer van FC Groningen, maakte zijn ongenoegen onlangs kenbaar tegenover FOX Sports. "Spelers van PSV mogen wegwerpgebaren maken, als je bij een andere club speelt, krijg je daar geel voor. Daar moeten we mee leren leven", zei Buijs na afloop van PSV - FC Groningen (2-1).

De top drie krijgt, samen met AZ, inderdaad minder kaarten dan de overige clubs. In het Fair Play-klassement staat Ajax op eenzame hoogte, gevolgd door PSV, AZ en vervolgens Feyenoord. Dat op zich zegt weinig, want de topclubs maken misschien ook wel een stuk minder overtredingen. Maar dat blijkt niet het geval. SBV Excelsior staat dertiende in het Fair Play-klassement, maar maakte na Ajax de minste onreglementaire acties op het veld (184). Ook FC Utrecht (206) maakte minder overtredingen dan PSV (213), terwijl alle overige clubs er niet ver boven zitten. FC Groningen is met 259 overtredingen het uiterste.


Lees ook: Ajax kreeg afgelopen 5,5 jaar thuis 1 penalty tegen


In het klassement krijgt een club voor elke getoonde gele kaart één punt. Als een speler twee keer geel en dus rood krijgt, zijn dat drie kaarten en dus drie punten. Een directe rode kaart is vier strafpunten waard. Door de rode kaarten, die Ajax, PSV en AZ nog niet kregen, kan het wel hard gaan met de punten. FC Utrecht staat derde met het aantal overtredingen, maar staat door de zeven rode kaarten stijf onderaan met Fair Play.

  1. Ajax: 17 punten uit 178 overtredingen = 0,10 per overtreding
  2. PSV: 31 punten uit 213 overtredingen = 0,15
  3. AZ: 33 punten uit 232 overtredingen = 0,14
  4. Feyenoord: 34 punten uit 219 overtredingen = 0,16

De verschillen met bijvoorbeeld FC Emmen (0,16) en NAC Breda (0,16) zijn klein, maar het contrast is al een stuk groter met Excelsior. De Kralingers pakken gemiddeld 0,26 punten per overtreding. De ploeg die bij een overtreding het vaakst moet vrezen voor de borstzak van de scheidsrechter is FC Utrecht. De Utrechters krijgen gemiddeld 0,32 kaarten per overtreding. Sc Heerenveen (0,22) en Vitesse (0,22) krijgen ook relatief vaak een kaart bij een overtreding.

ADO Den Haag kreeg tot dusverre de meeste gele kaarten: 41 keer. Die kaarten verzamelde de ploeg van Alfons Groenendijk vanuit 228 overtredingen, wat er minder zijn dan AZ (33 keer geel) en niet veel meer dan PSV (31 keer geel) en Feyenoord (15 keer geel).

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner