09.02.2019 20:51

Ajax opnieuw onderuit: laatste dubbele malaise was 2009

Na het debacle tegen Feyenoord heeft Ajax ook de uitwedstrijd bij Heracles Almelo verloren: 1-0. De Amsterdammers verloren voor het eerst sinds mei 2009 twee uitwedstrijden op rij, dat betekende destijds het einde van Marco van Basten.

Beide ploegen waren 2019 heel slecht begonnen. Ajax won alleen van VVV-Venlo (6-0), Heracles Almelo verloor alle drie de wedstrijden en kwam zelfs nog niet tot scoren. Dat de Heraclieden uit vorm waren, lieten ze geenszins zien in het duel. Ajax kwam dramatisch uit de kleedkamer en werd overlopen door een fel Heracles Almelo. Brandley Kuwas schoot een strafschop tegen de paal, maar de verdiende openingstreffer kwam al snel via Mohammed Osman. Op 22 december 2018 was hij de laatste doelpuntenmaker van Heracles, 312 speelminuten later kwam het volgende Heracles-doelpunt ook van zijn voet. Ajax kwam die klap niet meer te boven en ging opnieuw buiten Amsterdam in de fout.


Lees ook: Klassenjustitie? Topclubs krijgen minder kaarten


De laatste keer dat Ajax twee wedstrijden op rij verloor, was in 2009. Onder toenmalige trainer Van Basten werd er eind april verloren van PSV: 6-2. Vervolgens werd begin mei ook met vier doelpunten verschil van Sparta Rotterdam verloren: 4-0. Dat werd de laatste wedstrijd van Van Basten.

Kritiek op Ten Hag
Vorig seizoen was nieuwkomer Erik ten Hag niet geliefd bij de achterban, maar na een spetterende eerste seizoenshelft was de kritiek verstomd. In Almelo lieten de supporters in het uitvak hun onvrede over hun trainer blijken. Door de nederlaag kan PSV zondagmiddag in Utrecht de voorsprong vergroten naar acht punten.

Ten Hag werd in Almelo flink in de steek gelaten door zijn spelers. Frenkie de Jong had in al zijn 68 wedstrijden voor Ajax nog nooit zo vaak balverlies geleden. Liefst twintig keer verspeelde hij de bal aan een tegenstander. De zo geroemde spelmaker was typerend voor zijn ploeg. Dit seizoen had Ajax in geen enkele wedstrijd meer foute passes gegeven als tegen Heracles Almelo.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner