10.03.2019 13:21

Gakpo is zeldzame Eindhovenaar in basis PSV

Cody Gakpo stond zaterdagavond voor de eerste keer in de basis van PSV. Hij is een kind van de club: geboren in Eindhoven, de gehele jeugdopleiding doorlopen en op negentienjarige leeftijd zijn basisdebuut in het eerste. Er zijn maar vijf Eindhovenaren die hem deze eeuw voorgingen.

Gakpo mocht al zes keer invallen van trainer Mark van Bommel, waarin hij een dusdanig goede indruk maakte dat hij tegen NAC Breda (2-0) werd beloond met een basisplaats. Het gebeurde sinds de eeuwwisseling niet vaak dat een jongen uit de stad een basisplaats bij PSV wist te bemachtigen.

Vier Eindhovenaren gingen Gakpo voor:

  • Phillip Cocu - 94 wedstrijden
  • Ernest Faber - 60 wedstrijden
  • Otman Bakkal - 118 wedstrijden
  • Patrick Lodewijks - 15 wedstrijden

Aan dat rijtje kan nog één naam worden toegevoegd als het gaat om speelminuten in plaats van de vereiste van een basisplaats. Björn Becker kwam in 2000 als invaller binnen de lijnen op bezoek bij Fortuna Sittard, maar bij die zeven speelminuten bleef het voor de Eindhovenaar.

Gouden wissel
De wedstrijd van Gakpo duurde 68 minuten. Donyell Malen werd door Van Bommel als zijn vervanger in het veld gebracht. Malen stond nog maar koud binnen de lijnen toen hij de wedstrijd besliste. Op aangeven van Denzel Dumfries maakte hij de 2-0. De openingstreffer kwam op naam van Luuk de Jong, die daarmee zijn plaats aan kop van het topscorersklassement verder verstevigde.


Lees ook: Lewandowski meest scorende buitenlander Bundesliga


Mijlpaal voor Zoet
Weliswaar geboren in Veendam, maar wel de gehele jeugdopleiding van PSV doorlopen: ook voor Jeroen Zoet was het een bijzondere wedstrijd tegen NAC. De doelman speelde zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. Met zijn 25 jaar en twee maanden is hij de jongste doelman die dat aantal weet te bereiken sinds Ed de Goey in 1993. Hij hing de slingers op bij zijn eigen feestje door zijn doel schoon te houden, al hielp NAC een handje mee door niet één keer tussen de palen te schieten.

ne[project:vgzm;] {endif}
Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner