17.03.2019 16:35

AZ wint eindelijk weer van een top drie-club

De Noord-Hollandse derby tussen AZ Alkmaar en Ajax is gewonnen door de thuisploeg. De Alkmaarders wonnen al zeventien wedstrijden op rij niet van een traditionele topclub, maar breekt met die negatieve reeks.

Sinds 24 januari 2016 won AZ geen van de zeventien wedstrijden tegen PSV, Feyenoord of Ajax. Toen werd Feyenoord met 4-2 verslagen, mede dankzij een hattrick van Vincent Janssen. Aan die zege is eindelijk een vervolg gekomen, dankzij een doelpunt van aanvoerder Guus Til. De bal viel vanuit de kluts voor zijn voeten na een corner en hij verschalkte doelman André Onana, waarmee hij een mokerslag uitdeelde aan Ajax in de titelstrijd en zijn eigen ploeg naar hetzelfde puntenaantal als Feyenoord schoot. Til was vijftien jaar oud toen AZ voor het laatst won van een top drie-club.

Na de zege van PSV op VVV-Venlo eerder op de dag (0-1), moest Ajax ook winnen om aan te haken in de titelstrijd. Maar de ploeg was ontzettend slordig. In de eerste helft kende het een dieptepunt met het aantal balverlies. In geen enkele wedstrijd verspeelde Ajax zo vaak de bal als in de eerste helft. AZ zette daar in de eerste helft liefst negen kansen tegenover, een kansenregen die nog geen enkele ploeg wist te creëren tegen Ajax.

Ajax zette weinig tegenover de scherpte en kansen van AZ. De Expected Goals van de ploeg was 1.57, in geen enkele wedstrijd haalde het een lager aantal. De gelijkmaker viel niet, waardoor de achterstand op PSV is opgelopen naar vijf punten. De volgende speelronde, over twee weken, komt PSV naar Amsterdam. AZ deed daarentegen hele goede zaken in de strijd om plaats drie. Na de nederlaag van Feyenoord zaterdagavond, staan beide ploegen op een gelijk puntenaantal. Beide ploegen spelen nog tegen elkaar in De Kuip.