12.05.2019 13:24

Vrije val Monaco: slechtste seizoen in clubhistorie

In mei 2017 vierde AS Monaco het winnen van de Ligue 1 en de plaats in de halve finale van de Champions League, twee jaar later vecht de ploeg tegen degradatie. AS Monaco presteerde nooit slechter in de clubhistorie.

Zaterdagavond ging de ploeg met minimaal verschil onderuit bij Nîmes Olympique (1-0), en één tegendoelpunt meer zou al fataal zijn geweest. AS Monaco staat namelijk met één doelpunt verschil op doelsaldo boven de degradatieplaatsen. SM Caen hijgt in de nek en er zijn nog twee wedstrijden te spelen in de Ligue 1.

AS Monaco pakte tot dusverre 33 punten uit 36 wedstrijden, een negatief clubrecord. Nooit eerder pakten Les Rouge et Blanc minder punten na dezelfde hoeveelheid wedstrijd. In het seizoen 2010/2011 degradeerde Monaco uit de Ligue 1, maar wel met meer punten dan het nu heeft verzameld.


Lees ook: De Roon en Hateboer noteren beste reeks sinds 2003


Snel stijgen, hard vallen
De geschiedenis herhaald zich voor AS Monaco. Niet voor het eerst steeg de club uit het niets en razendsnel naar ongekende hoogte in 2017, en de vrije val die het nu doormaakt is ook niet nieuw. In 2004 speelde de club de finale van de Champions League, om in de jaren daarna een marginale rol in de Franse middenmoot te spelen. De Russische miljardair Dimitri Rybolovlev nam AS Monaco over toen het zelfs in de Ligue 2 op de laatste plaats stond. Met de kapitaalkrachtige eigenaar ging de club weer razendsnel naar de top.

Het Champions League-avontuur in 2017 doet vele voetbalharten nog sneller kloppen. De latere kampioen van Frankrijk veroverde Europa met een stuntploeg. De kraker tegen Manchester City (6-6 over twee wedstrijden, door op uitdoelpunten) onderstreepte het bijzondere avontuur dat AS Monaco doormaakte.

De ploeg die Manchester City uitschakelde in 2017:

Succescoach Leonardo Jardim keerde weer terug om het vege lijf te redden, maar veel heeft het niet opgeleverd. Bij het ontslag van voorganger Thierry Henry eind januari stond AS Monaco één na laatste, met Jardim is de club twee plaatsen gestegen. Desalniettemin ligt degradatie op de loer. In de volgende wedstrijd tegen Amiens SC krijgt Monaco de uitgelezen kans om degradatie af te wenden, aangezien Amiens maar twee punten meer pakte. Op de laatste speeldag gaat de club op bezoek bij OGC Nice.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner