19.05.2019 08:30

VAR krijgt KNVB-rapport: 87% was correcte ingreep

De VAR maakte afgelopen seizoen zijn intrede in de Eredivisie, maar discussie over arbitrale beslissingen verdween allerminst. De KNVB nam de ingrepen van de VAR onder de loep en concludeerde dat de videoscheidsrechters grotendeels uitstekend ingrepen.

Liefst vierduizend keer bekeek de VAR een cruciaal moment in de Eredivisie. Bij doelpunten, wel of geen penalty en bij rode kaarten wordt de beslissing van de scheidsrechter gecontroleerd door de videoscheidsrechter in Zeist. Daarnaast mag de VAR in het oortje van de leidsman doorgeven wanneer diegene een cruciaal moment gemist heeft. Van de vierduizend bekeken situaties, werd er 106 keer ingegrepen.

Net als de voetbalvolgers kwam ook de KNVB er niet altijd uit: was het nou wel of geen terechte ingreep? In zes gevallen zag de voetbalbond nog teveel twijfel om te kunnen spreken van wel of geen geslaagd VAR-optreden. De kritiek op de VAR bleek soms ook terecht: in dertien gevallen zorgde juist de videoscheidsrechter voor een arbitrale dwaling. Maar grotendeels bleek het toch een zeer juiste beslissing om de technologie in te zetten om het voetbal eerlijker te maken. Liefst 87 keer werd dankzij de VAR de enige juiste beslissing genomen.

106 ingrepen van de VAR:

  • 87 keer succesvol
  • 13 keer foutief
  • 6 twijfelgevallen


Lees ook: Uitverkoop bij Swansea: Eredivisie-toppers transfervrij


Het beroemde VAR-teken - met de handen een televisiescherm uitbeelden - werd in 73 gevallen nodig geacht. De scheidsrechter kwam dan naar de kant om zelf de situatie nogmaals te beoordelen aan de hand van de beelden. 33 keer ging het om een feit, wel of geen buitenspel bijvoorbeeld, en voerde de VAR de ingreep eenzijdig toe.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is zeer te spreken over het debuutseizoen van de videoscheidsrechter. Het cruciale duel Ajax-PSV, waarin de VAR twee keer ingreep, noemt hij een voorbeeld van de belangrijke toevoeging van de VAR. "Een terechte rode kaart en een strafschop werden allebei op advies van de VAR gegeven. Dat kan bepalend zijn voor het verloop van een wedstrijd."

De discussie over het optreden van de scheidsrechters zal iets van alle tijden blijven. Desondanks denkt Van Egmond dat ook de sceptici gaan zien dat het voetbal er eerlijker op is geworden. "Het is een goed jaar geweest. We krijgen veel positieve reacties. Maar er zijn natuurlijk ook nog altijd mensen met hun bedenkingen. Onze taak is om het de komende jaren nog beter te doen, zodat we ook die mensen meekrijgen. We zijn zelf overigens het meest kritisch, hoor."

VAR-facts:

  • 25 doelpunten werden dankzij de VAR afgekeurd
  • 12 penalty's werden teruggedraaid
  • 4 strafschoppen werden gegeven op aanraden van de VAR
  • 7 keer greep de VAR niet in, waar er wel een strafschop moest worden gegeven
  • 1 rode kaart werd teruggedraaid
  • 16 rode kaarten werden dankzij de videobeelden toch gegeven
  • 2 keer adviseerde de VAR ten onrechte een rode kaart te geven

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner