11.07.2019 09:00

Benfica moet verder zonder puliekslieveling en goalgetter

Wie de afgelopen vijf jaar een opstelling van SL Benfica onder ogen kreeg, vond vrijwel altijd Jonas terug op het formulier. Dat gaat vanaf heden anders zijn, want de Braziliaanse aanvaller nam woensdasg officieel afscheid van de Portugese club.

Dat deed de 35-jarige aanvaller vlak voor de oefenwedstrijd tegen het Belgische RSC Anderlecht. Het publiek kreeg de tijd om Jonas uit te zwaaien, iets wat massaal gebeurd. Niet vreemd, gezien de status van de spits. "Jonas zal de club gaan missen en vice versa. Zijn naam wordt, net als de namen van Javier Saviola en Óscar Cardozo, met gouden letters bijgeschreven in de annalen van de club. Hij behoort tot de grootste buitenlandse spelers die dit shirt hebben gedragen", liet José Capristano, voormalig directeur van SL Benfica, weten.

Bij Grêmio Porto Alegre en Valencia CF, zijn werkgevers voordat hij transfervrij verhuisde naar Lissabon, stond hij niet te boek als echte afmaker. Maar die status heeft hij inmiddels wel verdiend. In liefst 132 Primeira Liga-wedstrijden vond de ervaren spits liefst 110 keer het net. Vooral in 2017/18 was hij niet te stoppen, want dat seizoen maakte Jonas liefst 34 doelpunten. Het maakte van de Braziliaan de topscorer van de Europese velden, samen met Lionel Messi.

Doelpunten van Jonas per seizoen in de Portugese competitie:

  • 2018/19 – 11 doelpunten
  • 2017/18 – 34 doelpunten
  • 2016/17 – 13 doelpunten
  • 2015/16 – 32 doelpunten
  • 2014/15 – 20 doelpunten

Afgelopen seizoen moest hij zijn plaats als spits afstaan aan Haris Seferović. De Zwitser kreeg de voorkeur boven Jonas, die wel tot 22 competitieduels kwam, maar hoofdzakelijk in de rol van invaller. Wel zette hij nog een knappe serie neer met acht goals in tien wedstrijden. Eén van die doelpunten maakte hij in de groepsfase van de Champions League tegen Ajax (1-1). Het huwelijk tussen Jonas en SL Benfica, eentje die onbreekbaar leek, is nu toch echt definitief over.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner