08.09.2019 12:48

Ajax loopt nipt hoogste transfersaldo mis

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, heeft een gigantische winst bewerkstelligd in de zomerse transferperiode. Het positieve saldo van 148,1 miljoen euro is alleen nét niet het hoogste bedrag van alle clubs.

Nu de stofwolken zijn opgetrokken is het tijd om de balans op te maken. Ajax verkocht voor 205,8 miljoen euro, vooral door de klappers van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Daarvan werd ruim 57 miljoen euro weer in de selectie geïnvesteerd. Quincy Promes was met 15,70 miljoen euro de duurste aankoop, zeven ton meer dan Edson Álvarez kostte.

Onderaan de streep boekte Ajax een winst van 148,1 miljoen euro. Alleen SL Benfica kan terugkijken op een lucratievere transferzomer. Door de verkoop van João Félix voor 126 miljoen euro aan Atlético Madrid liepen de Portugezen flink binnen. De transfer van Raúl Jiménez - 38 miljoen naar Wolverhampton Wanderers - was ook een financiële klapper. Voor in totaal 192 miljoen euro werd er verkocht door Benfica, terwijl er maar 43,8 miljoen werd besteed aan nieuwelingen. Een korte rekensom leert dat Benfica twee ton meer winst boekte dan Ajax: 148,3 miljoen euro.

Het meeste geld kwam binnen op de rekening van Atlético Madrid. De Madrilenen verkochten voor liefst 313 miljoen euro aan spelers. Het werd een lucratieve leegloop dankzij transfers van onder meer Antoine Griezmann (honderdtwintig miljoen), Lucas Hernández (tachtig miljoen) en Rodri (zeventig miljoen). Daartegenover stonden hoge uitgaven, met onder meer de komst van Félix en vijf andere spelers van minimaal twintig miljoen euro.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner