20.09.2019 10:00

De 5: Eredivisie-talenten met hoogste stijging in waarde

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Het nieuwe seizoen is nu een paar weken onderweg en daarin hebben enkele Eredivisie-talenten zich al flink onderscheidden. Daarom is hun transferwaarde* behoorlijk gegroeid. Wij kijken naar de vijf spelers van 21 jaar of jonger met de hoogste stijging. 

1: Donyell Malen (PSV)
De aanvaller van PSV zit in een uitstekende periode. Zo debuteerde de twintigjarige Malen eerder deze maand bij het Nederlands elftal tegen Duitsland. In het kwalificatieduel met Duitsland kwam hij als invaller binnen en de lijnen en vond hij direct het net. In het eerste Eredivisie-duel die daarop (tegen Vitesse) volgde maakte Malen vijf doelpunten tijdens de 5-0 zege. Daardoor is zijn waarde met elf miljoen euro gestegen tot een bedrag van achttien miljoen euro. Daarmee is hij de Eredivisie-speler met de grootste stijging. 

2: Mohamed Ihattaren (PSV)
Een andere PSV-speler die zich de afgelopen maanden laat gelden, is Ihattaren. De aanvallende middenvelder, die door Mark van Bommel veelal als vleugelaanvaller wordt opgesteld, is nog altijd maar zeventien jaar jong. Wat je bij veel spelers op die leeftijd ziet is dat hun fysiek achter loopt. Dat is bij Ihattaren niet het geval, want de technicus is ongelooflijk sterk. Ihattaren zag zijn waarde met acht miljoen euro stijgen, waardoor hij nu vijftien miljoen euro waard is. Donderdagavond bereikte hij nog een unicum door als jongste speler ooit twee assists te geven in één Europa League-duel. 

3: Myron Boadu (AZ Alkmaar)
Vorig seizoen kende aanvaller Boadu heel veel pech door na een flitsende Eredivisie-start in de lappenmand te komen met een slepende enkelblessure. Die kwetsuur hield hem bijna het hele seizoen aan de kant, maar daar lijkt de spits van AZ Alkmaar inmiddels geen last meer van te hebben. Dit seizoen is Boadu uitstekend gestart met vijf doelpunten in elf wedstrijden. De achttienjarige speler is nu 7,5 miljoen euro waard, nadat hij zijn transferwaarde met 5,5 miljoen euro zag stijgen. 

4: Calvin Stengs (AZ Alkmaar) 
Net als Boadu hield een lange (knie)blessure ook Stengs aan de kant in het jaar dat hij leek te gaan doorbreken. Aan het einde van vorig seizoen keerde hij terug bij AZ Alkmaar. Inmiddels is hij weer helemaal de oude, want zijn klasse etaleerde Stengs al in (de voorrondes van) de Europa League en in de Eredivisie. In de competitie scoorde de spelmaker nog niet, al gaf hij al wel vier assists. Stengs is momenteel twaalf miljoen euro waard nadat hij zijn waarde met vijf miljoen euro zag toenemen. 

5: Lisandro Martínez (Ajax)
De Argentijnse verdediger, die bij Ajax vooral op het middenveld wordt geposteerd door trainer Erik ten Hag, werd door de Amsterdammers opgepikt voor zeven miljoen euro. Inmiddels is wel duidelijk dat dat bedrag een fooi is ten opzichte van zijn kwaliteiten. Afgelopen weekend speelde Martínez heel sterk in de Champions League tegen Lille OSC. Mede daardoor zag hij zijn transferwaarde stijgen met vijf miljoen euro. Zodoende is de 21-jarige linkspoot nu elf miljoen euro waard.  

* De waardes zijn bepaald door Transfermarkt. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner