03.11.2019 10:19

Zweedse competitie beleeft 'Eredivisie 2007'-ontknoping

Allvenskan, de Zweedse competitie, beleefde zaterdagavond een memorabele ontknoping. Drie ploegen konden er op de laatste speeldag met de titel vandoor gaan, maar alleen bij Djurgårdens IF werd het uiteindelijk feest.

Djurgårdens IF ging de slotdag in met drie punten voorsprong op Malmö FF en Hammarby IF, maar wel met een minder goed doelsaldo. Bij een misstap van de koploper, konden Malmö en Hammarby nog toeslaan bij een eigen zege. Naar dat scenario leek het halverwege toe te gaan en virtueel kwam Malmö FF aan kop.

Het leek op een rampzalige middag uit te lopen voor Djurgårdens IF, dat binnen een kwartier met 2-0 achter kwam op bezoek bij IFK Norrköping. De achtervolgers roken hun kans en moesten er nog flink op los scoren, want het onderlinge verschil in doelsaldo was maar één goal. Hammarby IF won met 4-1 van BK Häcken, maar Malmö FF kwam op pole position door er liefst vijf te maken op bezoek bij Örebro SK (0-5).

Na de dramatische start rechtte Djurgårdens in de tweede helft toch de rug. Na ruim een uur spelen was de ploeg op gelijke hoogte gekomen en een punt was genoeg voor het kampioenschap. Het zwaarbevochten gelijkspel werd over de streep getrokken en zo werden Malmö en Hammarby een illusie armer. Na veertien jaar wachten kon Djurgårdens de twaalfde titel op het palmares bijschrijven.

AZ-scenario
De rampzalige start van koploper Djurgårdens, dat al zoveel jaar geen kampioen meer was geworden, deed denken aan de ineenstorting van AZ in 2007. De ploeg van Louis van Gaal ging als koploper de laatste speelronde in en hoefde op bezoek bij SBV Excelsior alleen nog de laatste zege te boeken om na 26 jaar weer eens kampioen te worden. Na twintig minuten kwam AZ met een man minder en 1-0 achter, wat de ploeg niet meer te boven kwam. PSV ging er uiteindelijk met de titel vandoor, omdat het één doelpunt meer maakte dan Ajax.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner