25.11.2019 10:15

Maradona's Brest doorbreekt 13-jarige hegemonie BATE

Als een willekeurig iemand aan je had gevraagd of je één voetbalclub uit Wit-Rusland wilde opnoemen, was dat hoogstwaarschijnlijk BATE Borisov geweest, als het je al was gelukt om überhaupt op die naam te komen.

Het noemen van BATE Borisov zou volkomen logisch zijn geweest, want deze eeuw was er een enorme hegemonie aan kampioenschappen van die club in het oostblokland. Sinds de millenniumwisseling won BATE Borisov namelijk veertien van de twintig mogelijke landstitels, waarvan de laatste dertien Cempionat-seizoenen allemaal een prooi waren voor de Wit-Russische ploeg. Dertien opeenvolgende titels dus, maar daar is sinds dit weekend verandering in gekomen.

Alle landstitels in Wit-Rusland in deze eeuw:
Tekst gaat verder onder de foto

Voor de eerste keer in de clubgeschiedenis is Dinamo Brest landskampioen geworden. Die ploeg won dit weekend met 1-0 van FK Vitebsk en heeft met nog één resterend competitieduel een voorsprong van vijf punten op BATE Borisov. De landstitel is niet in de minste plaats te danken aan Diego Maradona. In 2018 werd hij namelijk voorzitter van Dinamo Brest. De Argentijn ziet zijn ploeg volgend seizoen in de tweede kwalificatieronde van de Champions League instromen.

AZ en PSV
BATE Borisov zien we volgend seizoen niet meer terug in het miljardenbal. Die club mag het nu proberen in het kwalificatietoernooi van de Europa League. Voor AZ Alkmaar en PSV was BATE Borisov geen onbekende ploeg. In 2010/11 won AZ in de groepsfase van de Europa League in eigen huis met 3-0, maar in het andere duel was de ploeg uit Wit-Rusland met 4-1 te sterk. PSV wist wel tweemaal te winnen van die ploeg. Begin vorig seizoen trof de ploeg van Mark van Bommel BATE Borisov in de play-offs van de Champions League, die duels eindigden in 2-3 en 3-0 in Eindhovens voordeel. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner