08.02.2015 23:01

Ivoorkust wint Afrika Cup na strafschoppen

Ivoorkust heeft zondagavond beslag gelegd op de Afrika Cup. In de finale tegen Ghana was wel een zinderende strafschoppenserie nodig. Nota bene de doelman van Ivoorkust nam de beslissende bal voor zijn rekening.

Ghana begon uiterst zenuwachtig aan de wedstrijd. Ivoorkust profiteerde daar handig van door het heft in handen te nemen. Het zette de verdediging van de tegenstander even met de rug tegen de muur, maar na tien minuten wisten de Ghanezen daar onderuit te komen. Wat zich voltrok was een behouden wedstrijd. Ghana wist in het eerste half uur niet één keer het strafschopgebied van de Ivorianen te bereiken. Max Gradel zorgde namens Ivoorkust voor het eerste gevaar. Zijn schot vanaf de rechterkant van de zestien vloog rakelings langs de rechter kruising.

De finale stond vol van de overtredingen. Zo mocht Asamoah Gyan niet mopperen dat hij na een klein half uur nog op het veld stond. De ervaren aanvaller stampte bewust op de voet Eric Bailly, maar het was de scheidsrechter ontgaan. Ook Ivoriaan Serey Die ontsnapte aan een rode kaart. Met al geel op zak maakte hij een lompe overtreding. De arbiter besloot hem te sparen. Ghana nam de grootste kansen van de eerste helft voor zijn rekening. Christian Atsu schoot de bal via de keeper op de paal. Het aluminium was ook het eindstation van een poging van André Ayew.

In het tweede bedrijf hadden beide ploegen absoluut niet de intentie om enig risico in het spel te leggen. Bailly en John Boye mochten van geluk spreken dat ze niet van het veld werden gestuurd. De Ivoriaan en de Ghanees deelden allebei een kopstoot uit aan elkaar, maar ook dit voorval was de scheidsrechter ontgaan. Voor het publiek viel op het veld voor zich weinig te beleven. Zo twintig minuten voor tijd probeerde Mubarak Wakaso een schot van afstand. Zijn poging ging ruim over, maar was wel het eerste en enige gevaar van de tweede helft.

In de verlenging deden beide ploegen er niets aan om tot scoren te komen, waardoor een strafschoppenserie de logische uitkomst was. Alleen Ghana zette nog even aan voor een klein offensief, maar dat had geen effect. In de strafschoppenserie was Ivoorkust de sterkste, waardoor Ghana genoegen moet nemen met een tweede stek. Ivoorkust miste de eerste twee pogingen, waaronder Wilfried Bony. Uiteindelijk stond na strafschoppen een 9-8 eindstand op het scorebord.

Door: Robin Tibbe