30.05.2015 23:23

FC Barcelona pakt Copa del Rey voor 27e keer

Na een geweldige solo rondt Lionel Messi (m.) knap af in de bekerfinale van de Copa del Rey. De Argentijn blijft echter kalm tijdens het juichen. (30-05-2015)

FC Barcelona heeft zaterdagavond voor de 27e keer in de clubhistorie de Copa del Rey gewonnen. De Catalanen hadden weinig moeite met Athletic Bilbao en walsten met schitterend spel over de ploeg heen: 3-1.

In de eerste minuten waren beide ploegen zoekende, maar al snel werd duidelijk dat FC Barcelona de baas was. De Catalanen namen het initiatief en hadden de bal al na tien minuten in het net liggen, maar het doelpunt van Neymar werd afgekeurd wegens buitenspel. Dat was het startschot van een dreigende periode van de Catalanen, die uiteindelijk de 1-0 van Lionel Messi opleverde. Op fenomenale wijze passeerde hij vanaf de rechterflank vier tegenstanders, om de bal vervolgens in de korte hoek te schieten.

Na de openingstreffer kreeg FC Barcelona kans op kans, maar doelman Iago Herrerín hield zijn ploeg meerdere malen goed op de been. Zo onderschepte hij een aantal voorzetten en tikte hij een inzet van Gerard Piqué knap over het doel. Toch moest hij nog voor rust de bal voor een tweede keer uit het doel vissen, na een aanval zoals we die zo vaak zien van FC Barcelona: een combinatie tussen Messi en Rakitic resulteerde in een voorzet van Suárez, die door Neymar simpel binnen getikt kon worden. Athletic Bilbao was kansloos, al raakte Williams vlak voor rust nog wel de lat.

De tweede helft was niet zo sprankelend als de eerste helft. FC Barcelona nam wat gas terug, met het oog op de Champions League-finale van volgende week. Na ruim een uur spelen kreeg Neymar wel een behoorlijke kans. Met een prima actie creëerde hij ruimte voor zichzelf, maar het schot dat volgde wat een afzwaaier. Daarna gebeurde er een tijdje vrij weinig, totdat Messi de wedstrijd een kwartier voor tijd op slot gooide. Dankzij een flinke versnelling was hij eerder bij de bal dan de volledige verdediging van Athletic Bilbao, waarna hij de 3-0 kon maken.

Tien minuten voor tijd deed Athletic Bilbao iets terug via Williams, die met het hoofd de 3-1 maakte, maar het was niet genoeg om de spanning terug in de wedstrijd te brengen. FC Barcelona pakte daarmee de 27e Copa del Rey uit de clubhistorie en is daarmee nog steeds in de race om de treble te pakken. Volgende week wacht Juventus in de finale van de Champions League, waarin na het Spaanse kampioenschap en de beker de derde grote prijs van het seizoen gepakt kan worden.

Door: Jessica Westdijk