03.07.2015 10:59

Chili en Argentinië spelen beladen finale

Argentinië en Chili maken zich op voor een voetbalfinale waar veel meer van afhangt dan alleen de titel. De eindstrijd in de Copa América draait om decennia-oude rivaliteit, onmin, en Lionel Messi's jacht op eindelijk een grote prijs.

"Ik denk dat er iets unieks is aan spelen tegen Argentinië. We zijn buren, maar hebben hele andere persoonlijkheden. Het is alsof je aantreedt tegen de grote boze buurman", vatte een Chileense winkeleigenaar donderdag kort samen. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw hebben de landen mot met elkaar, vooral buiten het veld.

In dat decennium vlogen de landen elkaar bijna in de haren over een grensconflict. Dat liep met een sisser af. In de jaren tachtig koos Chili echter de kant van Groot-Brittannië, toen dat land met Argentinië vocht over de Falkland-eilanden. Dat zet nog altijd kwaad bloed bij de Argentijnen, die dat duidelijk lieten blijken tijdens de halve finale tegen Paraguay. In het gastland Chili zongen ze: "Ook al zijn er jaren voorbij gegaan, we zullen nooit vergeten dat je een verrader bent. Hopelijk vaagt de zee jullie weg, laat de Britten jullie maar leren zwemmen.''

Messi

Geen succesnummer in Concepción, de stad waar de halve finale werd gespeeld. De stad werd in 2010 getroffen door een tsunami. Maar dat is niet de enige reden voor wraakzucht bij de Chilenen. Van de 36 wedstrijden die de elftallen tegen elkaar speelden, wonnen de Chilenen er slecht één. Dat was in 2008, in een WK-kwalificatieduel. Op de Copa América verloren de Chilenen alle 24 matches tegen de Argentijnen. Chili verloor verder vier finales en won het toernooi nog nooit.

De Argentijnen wonnen het toernooi, vergelijkbaar met het EK voetbal, wel al veertien keer. Maar de laatste keer was 22 jaar geleden en ook op andere grote toernooien lukte het de Argentijnen recentelijk niet om te zegevieren. Op het WK van vorig jaar was Duitsland bijvoorbeeld in de finale te sterk. Daardoor staat Lionel Messi nog altijd droog wat betreft grote titels. Hij won het WK onder 20 en het goud op de Olympische Spelen, maar de Copa América wordt hoger aangeslagen.

De Chilenen moeten dus waken voor een gretige Messi, maar tegelijk beducht zijn voor een groter sterrenensemble. "Hij is niet de enige die speelt. We moeten op heel Argentinië letten", zei Chili-aanvoerder en doelman Claudio Bravo. Chili richt zich vooral op het eigen, rappe spel, beloofde hij.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner