14.08.2015 21:54

Wissels bezorgen NAC tweede nederlaag

Jari Vandeputte (l.) tikt de bal weg voor de voeten van Mats Seuntjens tijdens de wedstrijd FC Eindhoven - NAC Breda. (14-08-2015)

FC Eindhoven heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen, door vrijdagavond NAC Breda met 2-1 te verslaan. Eindhoven-trainer Mitchell van der Gaag zag zijn wissels voor een ommekeer zorgen, nadat de ploeg met 0-1 achterstond.

Op een traditionele Jupiler League-vrijdag namen FC Eindhoven en NAC Breda het tegen elkaar op in het Jan Louwers stadion. Beide ploegen waren uit op een sportieve revanche, want zowel FC Eindhoven als NAC Breda verloor haar eerste wedstrijd van de competitie. Ondanks dat beide ploegen wilden winnen, was er vanaf het eerste fluitsignaal tot aan de rust maar weinig te beleven. Hier en daar een kleine kans, maar bovenal een wedstrijd met een laag tempo en veel slordigheden.

Pas na 25 minuten konden de supporters voor het eerst op hun puntje van de stoel gaan zitten, toen NAC-verdediger Luis Pedro een inzet van de Belg Jari Vandeputte van de lijn moest halen. Even daarvoor kreeg Kevin Brands nog de beste kans voor NAC Breda, maar na een voorzet van Danny Verbeek schoot de vervanger van de geschorste Divine Naah de bal huizenhoog over. NAC Breda deed het vooral met lange ballen richting de flanken, maar Mats Seuntjens kon collega-aanvaller Hakim Borahsasar niet voorzien van goede voorzetten. Hoewel FC Eindhoven over de eerste helft gezien de betere ploeg was, kregen de Eindhovenaren maar weinig kansen. Na een matige eerste helft konden beide ploegen de kleedkamer opzoeken bij een 0-0 stand.

Hoe anders was de tweede helft. NAC Breda zocht de aanval en mede door een wisseling tussen Danny Verbeek en Mats Seuntjens werden er kansen gecreëerd. Met Seuntjens als rechtspoot op de linkerflank en Verbeek als linkspoot op de rechterkant kreeg NAC de ene naar de andere kans en duurde het ook niet lang dat het eerste doelpunt viel. Nadat Seuntjens zijn schot uit de kruising getikt zag worden door FC Eindhoven-doelman Ruud Swinkels, was het Kevin Brands die in de 57ste minuut de 0-1 op zijn rekening nam. Een vrije trap van Verbeek belandde bij de eerste paal, waar Brands in kwam lopen en de bal kundig met zijn hak achter Swinkels tikte.

Hoewel FC Eindhoven was geschrokken van de achterstand, wist het toch de rug te rechtten. FC Eindhoven-trainer Mitchell van der Gaag bracht twee nieuwe aanwinsten binnen de lijnen en die lieten zich direct zien. Eerst was het Anıl Koç die in de 73ste minuut, na het inleveren van NAC-aanvaller Hakim Borahsasar de bal kreeg en bij zijn eerste balcontact de bal in de verre hoek krulde.  Nog geen twee minuten later was het die andere invaller, Christopher Mandiangu, die aan de basis stond van de tweede Eindhovense goal. Mandiangu legde de bal perfect op het voorhoofd van Anthony van den Hurk, die op zijn beurt de bal hard achter Jelle ten Rouwelaar kopte. Dankzij de invallers wint FC Eindhoven haar eerste wedstrijd van dit seizoen. NAC Breda staat na twee speelronden nog op nul punten.

Door: Thomas Mulder