18.08.2015 00:03

Barcelona moet Supercup aan Bilbao laten

Athletic Bilbao heeft maandag de Spaanse Supercup veroverd. De Baskische ploeg bleef tijdens de return tegen FC Barcelona in Camp Nou overeind: 1-1. Dat was na de sensationele overwinning vrijdag in eigen stadion (4-0) ruim voldoende om voor de tweede keer de Spaanse Supercup te veroveren. Barcelona kan een evenaring vergeten van het recordjaar 2009, toen het liefst zes prijzen veroverde.

De ploeg van trainer Luis Enrique won dit jaar de landstitel, de Spaanse beker (ten koste van Athletic Bilbao), de Champions League en vorige week de Europese Supercup. Lionel Messi en zijn ploeggenoten slaagden er maandag echter niet in de opgelopen schade uit de eerste wedstrijd om de Spaanse Supercup weg te werken. De Argentijnse superster zette de thuisclub kort voor rust wel op voorsprong, maar nadat Gerard Piqué in de 56e minuut met rood van het veld was gestuurd, stokte de productie. De Basken kwamen zelfs langszij via Aritz Aduriz, de spits die thuis al drie keer had gescoord.

Luis Enrique riep vooraf nog dat zijn ploeg het onmogelijke mogelijk wilde maken. Hij stuurde daarom al zijn sterren het veld in, op de zieke Neymar na. Barcelona had echter grote moeite om openingen te vinden in de Baskische defensie. Piqué raakte na vijf minuten weliswaar de lat, maar daarna was de grootste kans voor Bilbao. Javi Eraso vergat het tweeluik al in een vroeg stadium te beslissen. Kort voor rust kwam de thuisclub toch op voorsprong door Messi, die kon intikken na voorbereidend werk van Ivan Rakitic en Luis Suárez.

Het Catalaanse sterrenteam, zichtbaar gefrustreerd door het moeizame verloop van de achtervolging, moest kort na rust met tien man verder nadat Piqué de grensrechter had uitgescholden. Pedro en Rakitic misten kansen op de 2-0, maar de spanning was weg toen Aduriz in de 74e minuut de gelijkmaker liet aantekenen. In de slotfase moest ook Athletic Bilbao met tien man verder na rood voor Kike Sola, maar de eerste prijs voor de Basken in 31 jaar kwam niet meer in gevaar. Zondag staan Barcelona en Bilbao opnieuw tegenover elkaar, dan voor de start van de Primera División.