07.05.2016 09:44

Beslissing valt in competitie voor A-junioren

Matthijs de Ligt (l.) spant zich in als hij het kopduel met Nigel Robertha aangaat tijdens de mini-Klassieker tussen Feyenoord A1 en Ajax A1. (12-04-2016)
Matthijs de Ligt (l.) spant zich in als hij het kopduel met Nigel Robertha aangaat tijdens de mini-Klassieker tussen Feyenoord A1 en Ajax A1. (12-04-2016)

Ajax A1, PSV A1 en AZ A1 weten zaterdag wie er kampioen wordt in de kampioenspoule van de Eredivisie voor A-jeugd. De drie ploegen kunnen in de laatste speelronde het kampioenschap nog veroveren, alhoewel de Amsterdamse talenten de beste papieren hebben.

Bijzonder genoeg is de situatie in de competitie voor A-junioren identiek aan die van de Eredivisie. Ajax staat op doelsaldo bovenaan, de Eindhovenaren hebben evenveel punten. Na dertien wedstrijden staan beide ploegen op 26 punten, AZ staat derde met 25 punten. De Alkmaarders spelen echter tegen PSV in de laatste speelronde, Ajax neemt het in Tilburg op tegen de leeftijdsgenoten van Willem II. Mochten zowel Ajax als PSV winnen zaterdag, volgt er een beslissingswedstrijd. Er wordt niet, zoals in de Eredivisie, gekeken naar het doelsaldo of het onderlinge resultaat.

De landskampioen krijgt, naast de eer, ook een belangrijk startbewijs voor de Youth League. De jonkie-variant van de Champions League is in trek bij de Nederlandse ploegen, aangezien het jonge spelers een kans geeft om ook doordeweekse wedstrijden mee te maken. Een club kan via het landskampioenschap bij de A-jeugd in de Youth League terechtkomen, maar ook via het kampioenschap van het eerste elftal.

Ajax A1 werd vorig seizoen ook kampioen van Nederland en mocht zich daardoor melden in een aparte tak van de Youth League. Waar PSV A1, dat meeliftte met landskampioen PSV, uitkwam in de groepsfase, moesten de Amsterdamse talenten in drie rondes het hoofdtoernooi zien te halen. Dit lukte, maar uiteindelijk werd Ajax A1 in de kwartfinale uitgeschakeld door de uiteindelijke kampioen: Chelsea.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner