12.07.2016 15:20

Van Loen in China: "Het is totaal anders"

John van Loen is als analist van FOX Sports aanwezig bij het duel tussen PEC Zwolle en NEC Nijmegen. (01-03-2014)
John van Loen is als analist van FOX Sports aanwezig bij het duel tussen PEC Zwolle en NEC Nijmegen. (01-03-2014)

John van Loen is een van de trainers die het voetbal in China naar een hoger plan moet tillen. De voormalig speler van onder meer Ajax en Feyenoord is de beoogde man om trainers op te leiden in de Huaaoqidi voetbalacademie.

"Het voetbal staat hier nog helemaal in de kinderschoenen", merkt Van Loen op tegenover de NOS na zijn eerste training. "Neem alleen het materiaal al. Ik had om vijftig ballen gevraagd, want ik ben met nog twee trainers, maar er waren er maar dertig. Ik had ook om grote doelen gevraagd, maar er kwamen kleintjes. Dus ik heb maar twee shirtjes op het veld gelegd."

Ook de trainers hebben nog niet de juiste houding. "Ze zaten maar met hun telefoon te friemelen. Dat hoort schijnbaar bij de cultuur hier. Foto's maken als ik bezig ben. Dus ik zei: als ik aan het praten ben, moet je luisteren, want anders weet je het niet. Echt kinderschoenen nog, hoor."

"Het is totaal anders dan bij ons", doelt Van Loen op de beleving van de Chinezen. "Je moet het plezier er echt uittrekken. Dat zeg ik ook: je moet lachen en blij zijn, zo moet je de kinderen lesgeven. En aan het eind doe je altijd een partijtje en heb je een winnaar en een verliezer. Dat vinden ze ook moeilijk, die opzet. Dat gaat er nog niet helemaal in."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner