01.12.2016 08:41

Eerbetoon Chapecoense in stadions finalisten

Eigenlijk zouden Atlético Nacional en Chapecoense woensdagavond tegenover elkaar staan voor het eerste duel in de finale van de Copa Sudamericana, maar in plaats daarvan werd een groots eerbetoon gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp in Colombia.

Zowel het stadion van Atlético Nacional in Medellin als het onderkomen van Chapecoense in Chapecó zat vol met tienduizenden fans, allemaal gekleed in het wit. Ze herdachten de 71 mensen die maandagavond omkwamen toen het vliegtuig met daarin de selectie van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense neerstortte, in de buurt van Medellin.

De twee clubs zouden woensdag in Colombia de eerste wedstrijd spelen van het tweeluik om de Copa Sudamericana, de Zuid-Europese variant van de Europa League. De finale is geschrapt. Atlético Nacional heeft voorgesteld de beker aan het getroffen Chapecoense te geven, al willen de Brazilianen de eer liever delen.

In stadion Atanasio Girardot van de Colombiaanse club werden 71 witte duiven losgelaten, als eerbetoon aan de slachtoffers. In de Arena Conda van Chapecoense liepen de reserves en geblesseerde spelers die waren achtergebleven in Brazilië een rondje over het veld.

Zwart

De tv-zender FOX Sports Brasil, dat de finale rechtstreeks zou uitzenden, besloot het beeld op zwart te zetten. De kijkers zagen alleen de tekst 'negentig minuten stilte'.

Drie spelers van Chapecoense hebben de crash overleefd. Verdediger Neto bevindt zich in kritieke toestand, maar is volgens de artsen stabiel. Bij reservekeeper Jakson Follmann is een been geamputeerd en hij dreigt ook de voet van zijn andere been kwijt te raken. Verdediger Alan Ruschel heeft een beschadigde wervelkolom, maar hij kan zijn ledematen wel bewegen.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner