24.12.2016 09:58

Van Basten wil geklaag op scheids aanpakken

Als het aan Marco van Basten ligt, krijgen de scheidsrechters tijdens wedstrijden minder geklaag aan het hoofd. De oud-voetballer, inmiddels actief bij de FIFA, werkt aan een plan om het klagen van spelers terug te dringen.

Er bestaat al enkele jaren de regel dat spelers die vragen om een kaart voor een tegenstander, zelf een prent kunnen ontvangen, maar dit wordt lang niet altijd gehanteerd. Van Basten ziet in gesprek met de BBC met lede ogen aan hoe het geklaag toeneemt. "Er zijn enorm veel spelers die klagen tijdens een wedstrijd. Ik ben ervan overtuigd dat we ervoor kunnen zorgen dat dit gedrag verbetert."

"Er is veel emotie tijdens een wedstrijd en dat is goed, maar we moeten het binnen de perken houden. Daarbij kunnen we van iedere sport leren en andersom. Feit is dat we problemen moeten aanpakken." Van Basten kijkt daarvoor onder meer naar het rugby, waar alleen de aanvoerder met de scheidsrechter mag praten. Daarnaast is in het voetbal de videoscheidsrechter in het leven geroepen. "Hier helpen we de scheidsrechters mee. We proberen een goede situatie te creëren. Dynamisch, opwindend, maar ook eerlijk."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner