04.01.2017 21:13

Opluchting bij Ajax: Onana niet opgeroepen

Dylan Seys (r.) probeert André Onana (l.) met een halve omhaal te verschalken. (11-12-2016)
Dylan Seys (r.) probeert André Onana (l.) met een halve omhaal te verschalken. (11-12-2016)

Ajax hoeft eerste doelman André Onana niet af te staan tijdens de Afrika Cup. De goalie, van Kameroense afkomst, is niet opgeroepen door de bondscoach en mist daardoor geen duels na de winterstop. Onana gaf eerder zelf al aan dat hij liever bij Ajax bleef.

Met Fabrice Ondoa, Jules Goda en Georges Mbokwe als doelmannen betreedt Kameroen het eindtoernooi in Gabon, wat betekent dat Onana niet opgeroepen is en dus gewoon in Nederland kan blijven. De Afrika Cup wordt van 14 januari tot en met 5 februari afgewerkt, in het meest ongunstigste geval had Ajax Onana vier Eredivisie-wedstrijden moeten missen, terwijl kort na de terugkeer van Onana het eerste duel in de knock-outfase van de Europa League op de agenda staan.

Kameroen had Ajax en Onana in de serieuze problemen kunnen brengen door de doelman alsnog op te roepen, aangezien de regels van voetbalbond FIFA stellen dat een opgeroepen speler verplicht is om voor zijn land uit te komen. In het ergste geval had Onana een schorsing aan zijn broek kunnen krijgen, maar omdat hij buiten de toernooiselectie is gelaten, is dat niet aan de orde. Ajax hervat op 15 januari de competitie met een wedstrijd tegen PEC Zwolle. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner