17.01.2017 19:18

Ghana opent Afrika Cup met minimale zege

De Afrika Cup is dinsdag voor Ghana begonnen met een minimale zege op Oeganda. De finalist van de vorige editie was in Port-Gentil met 1-0 te sterk voor de opponent. André Ayew tekende zich tot matchwinner.

Ghana was zoals verwacht de betere tijdens het duel in de eerste speelronde. Asamoah Gyan kreeg na twintig minuten de eerste grote kans. Hij zag een kopbal rakelings langs het doel vliegen. Een kwartier voor rust liet Ayew zich voor het eerst zien met een schot in de hoek. De keeper wist met een uiterste krachtinspanning op dat moment zijn doel nog schoon te houden.

Een minuut later lag de bal alsnog in het net van Oeganda. Ayew mocht aanleggen voor een strafschop en liet de keeper kansloos met een schot door het midden. Oeganda was niet volledig kansloos tegen Ghana. Op slag van rust was Luwagga Kizito het dichtstbij voor Oeganda. Zijn inzet verdween op de paal.

In de tweede helft was er vlak voor tijd alleen nog een kans voor Christian Atsu. Het lukte hem niet om een solo te bekronen met een treffer. Door de overwinning gaat Ghana aan kop in groep D. Mali en Egypte komen nog in actie.