23.01.2017 10:05

Cruijff fel tegen afschaffen van buitenspel

De ideeën van Marco van Basten om het voetbal te veranderen, heeft veel stof doen opwaaien. Ook Jordi Cruijff spreekt zich uit over de mogelijke wijzigingen van de spelregels, waarbij hij vooral het afschaffen van buitenspel geen goed idee vindt.

"Het idee om de buitenspelregel af te schaffen is het meest heftig. Ik heb het daar vaak met mijn vader over gehad en die was er faliekant tegen", schrijft Cruijff in De Telegraaf. "Ooit schreef mijn vader daar een column over die ik heb bewaard. Beter dan toen kan het niet worden uitgelegd."

Jordi Cruijff haalt vervolgens citaten van zijn vader Johan aan. "Bij pressievoetbal is het spelen op buitenspel essentieel. Wordt de regel afgeschaft, dan kan je de laatste linie verdedigers nooit meer zo ver doorschuiven als nu bij Barcelona het geval is. Je wordt gedwongen een man achter te houden, zodra de tegenstander zijn spits bij jouw zestienmetergebied laat staan. Zo wordt het veld lang gehouden en is goed pressie spelen onmogelijk. Het komt erop neer dat het afschaffen van buitenspel de slechte teams in de kaart speelt. Die voetballen al op de counter en krijgen er een extra voordeel bij."

Van Basten, werkzaam bij de FIFA, wilde buitenspel juist afschaffen om het voetbal aantrekkelijker te maken: "Als je geen buitenspel meer kan staan, komen er meer kansen om een doelpunt te maken." Cruijff ziet het heel anders en kan de voormalig spits enkel tegenspreken. "Als je zo alles op een rij zet, dan is het gewoon geen goed idee."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner